Autonieuws

Audi diesels draaien voortaan op fossielvrije diesel en stoten 95% minder CO2 uit

maart 4, 2022

Transitiefase

In 2025 introduceert Audi zijn laatste model dat gebruikmaakt van een traditionele verbrandingsmotor. Vanaf dan zijn alle nieuwe modellen elektrisch. Dat betekent niet dat je halverwege dit decennium geen Audi met brandstofmotor meer kunt kopen. Pas in 2033 rolt de laatste Audi met benzine- of dieselmotor van de band. In China zelfs nog wat later. In de tussentijd introduceert het Duitse luxemerk een aantal extreem zuinige en schone dieselmotoren, die gebruikmaken van HVO-diesel.

Tekst gaat verder onder de foto

Wat is HVO-diesel?

HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ en wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. Deze brandstof wordt ook wel blauwe diesel genoemd en is fossielvrij. Een motor die draait op HVO-diesel stoot tot 90% minder CO2 uit en ook aanzienlijk minder stikstof, fijnstof en zwavel. Bovendien is het goedje geurloos, biologisch afbreekbaar en dankzij een hoger cetaangehalte, heeft het een betere en schonere verbranding dan traditionele diesel.

Tekst gaat verder onder de foto

diesel

Audi V6

Audi heeft onder andere zijn 3.0 TDI V6 aangepast voor het gebruik van HVO-diesel. Maar liefst zeven verschillende Audi-modellen, die vanaf februari 2022 zijn geproduceerd, zijn goedgekeurd om op de duurzame brandstof te rijden. Volgens het merk uit Ingolstadt vermindert het gebruik van HVO de CO2-uitstoot met 70 tot 95 procent in vergelijking met diesel.

Naast de A4-, A5-, A6-, A7-, A8-, Q7- en Q8-modellen zullen vanaf maart ook de Q5, A6 Allroad en sommige Volkswagen Touareg-modellen geschikt zijn om te rijden op blauwe diesel. De krachtigste V6 op HVO is goed voor een maximum vermogen van 282 pk. Audi bracht vorig jaar al een viercilinder diesel op de markt die op HVO kan draaien.

Tekst gaat verder onder de foto

Waar kan ik HVO tanken?

Op dit moment zijn er nog maar slechts 600 tankstations in Europa waar je HVO kunt tanken. De meeste daarvan staan in Scandinavië, Italië en in Duitsland. In Nederland is het nog bijna nergens te krijgen.

Lees ook: De 10 goedkoopste tankstations per provincie (en van heel Nederland)