Autonieuws

Aprilia RSV4 XTrenta heeft vleugels, ook aan de onderkant!

september 7, 2022

Meest extreme RSV4 ooit

De Aprilia RSV4 XTrenta is de meest extreme RSV4 ooit, dat moge duidelijk zijn. De special edition treedt in de voetsporen van eerdere limited editions. De RSV4 X – gepresenteerd in 2019 – was bijvoorbeeld een doorslaand succes. Onlangs introduceerde Aprilia ook de Tuono X: de krachtigste en lichtste hypernaked fiets ooit.

Het team van Aprilia Racing had nu – ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van Aprilia’s eerste wereldkampioenschapstitel – de inspiratie om de meest extreme RSV4 ooit te ontwikkelen. En dat is gelukt. Want deze machine vraagt om een ervaren bestuurder.

Opvallende kleurstelling

De kleurstelling van de nieuwe 166 kilogram lichte Aprilia RSV4 XTrenta – gebruikt door Lorenzo Savadori in de GP van Oostenrijk – vertegenwoordigt een eigentijdse interpretatie van de Aprilia die in 1992 in de 125cc MotoGP-klasse werd gedragen.

Heel veel carbon

Alle onderdelen van het carbon kuipwerk zijn gemaakt door PAN Compositi met dezelfde processen die worden gebruikt in de MotoGP. Het ontwerp heeft winglets aan de voorzijde om meer druk uit te oefenen op het voorwiel. Ook heeft deze Italiaanse volbloed superbike achtervleugels.

Inclusief ‘ondervleugel’

Maar dat is niet alles: de RSV4 XTrenta is de eerste productiemotorfiets ter wereld die een ‘ondervleugel’ op de achterbrug heeft. Deze ondervleugel wordt in de MotoGP gewoonlijk de ‘lepel’ genoemd. De neerwaartse druk neemt dankzij deze ondervleugel met 25 procent toe, terwijl de luchtweerstand met 4 procent wordt verminderd.

Aprilia RSV4 Factory 2022 vormt de basis

Aan de basis van de Aprilia RSV4 XTrenta stond de Aprilia RSV4 Factory 2022. Maar Aprilia Racing heeft wel de nodige aanpassingen doorgevoerd. Verhoging van de compressieverhouding en installatie van een titanium uitlaatsysteem gecreëerd door partner SC-Project tillen het piekvermogen naar een stevige 230 pk. Een Sprint Filter-luchtfilter met MotoGP- en Formule 1-materialen maakt de uitrusting compleet. Een volledig titanium demper – waarvan het ontwerp rechtstreeks is afgeleid van die van een MotoGP-machine – is als optie verkrijgbaar.

100 exemplaren

Elk van de 100 exemplaren van de Aprilia RSV4 XTrenta is vanaf 6 september exclusief online te bestellen via de website factoryworks.aprilia.com. Het prijskaartje bedraagt 50.000 euro, exclusief BTW.

De gelukkigen krijgen ook de kans om hun Aprilia RSV4 XTrenta bij Aprilia Racing op te halen, met tegelijkertijd een exclusief bezoek aan de raceafdeling van Noale. Bij de koop is een speciale motorhoes en mat inbegrepen. Uiteraard is elke Aprilia RSV4 XTrenta genummerd met een speciale badge.

Specificaties Aprilia RSV4 XTrenta 2022