Autonieuws

Amerikaanse tuner pakt snelste productieauto van de jaren ’80 aan

november 1, 2022

Duizenden manuren

De snelheden uit de jaren tachtig vonden ze bij het Amerikaanse tuningbedrijf Canepa Cars nog niet snel genoeg. De tuner heeft een Porsche 959 volledig aangepakt. Met behulp van (onder andere) grotere turbo’s hebben ze een verbluffende 811 pk uit de originele zescilinder boxermotor weten te halen. De getunede 959 wordt de 959SC genoemd. Verder heeft Canepa de 959SC voorzien van een andere uitlaat, nieuwe verlichting, een ander onderstel en een gloednieuw audiosysteem. Volgens Canepa Cars zijn er voor de auto meer dan 3.000 onderdelen gerestaureerd, opnieuw gebouwd of geüpgraded.

Canepa Cars

Het brein achter de 959SC is Canepa Cars oprichter Bruce Canepa. Eind jaren negentig kreeg hij de kans om een 959 te kopen. Na enkele tientallen jaren van onderzoek over wat er verbeterd kon worden aan de 959, besloot hij het eerste prototype te bouwen. Het exemplaar op de foto’s draagt productienummer drie en is gespoten in de kleur Porsche Emerald Green, met een matchend donkergroen interieur. De auto staat te koop, maar het prijskaartje is onbekend. Ga er vanuit dat je minstens een miljoen dollar moet betalen voor deze exclusieve Porsche.

Porsche 959

De Porsche 959 werd in 1983 gepresenteerd en is van oorsprong ontwikkeld voor de Groep B-rallyklasse. Toen deze rallyklasse verboden werd door de FIA, besloot Porsche een productieversie van de 959 te maken voor de openbare weg. De start van het moderne hypercar-tijdperk was daarmee aangebroken.

Nadat de productieversie van de 959 in 1985 voor het grote publiek werd onthuld, duurde het nog meer dan een jaar voordat de eerste klantenauto’s afgeleverd konden worden. Dit kwam omdat er enkele problemen waren met de ontwikkeling van de auto. De 959 werd in twee varianten geleverd, namelijk de Sport- en Komfort-versie. Het grote verschil tussen de twee is het gewicht. Porsche heeft door het weglaten van heel wat systemen de Sport-versie van de 959 namelijk 100 kilo lichter gekregen. Beide auto’s hadden 450 pk en 500 Nm koppel. Met een absurde topsnelheid van 319 km/h wist Porsche met de 959 ook een jaar de titel ‘snelste auto ter wereld’ te claimen. Een sprintje naar de 100 deed de 959 in 3,6 seconden, wat vandaag de dag – bijna 40 jaar later – nog steeds indrukwekkend is.

Bekijk ook: