Autonieuws

Alles wat je moet weten over de Audi RS2

maart 18, 2023

Specificaties Audi RS2

De Audi RS2 was uitgerust met een 2.2-liter vijfcilinder motor die werd ontwikkeld in samenwerking met Porsche. Deze krachtige motor produceerde 315 pk en had een koppel van 410 Nm, waardoor de RS2 een topsnelheid van 262 km/u kon bereiken en in slechts 4,8 seconden van 0 naar 100 km/u kon sprinten. De unieke vijfcilinder motor wordt – weliswaar met 0,3-liter meer motorinhoud – ook gebruikt in de hedendaagse Audi RS3. Het is een meesterwerk van Audi. Het geluid van de motor is kenmerkend voor verschillende kleinere Audi RS-modellen en is geliefd bij autoliefhebbers over de hele wereld.

Audi en Porsche

De samenwerking tussen Audi en Porsche bij de productie van de Audi RS2 was een primeur voor beide Duitse autofabrikanten. Het was de eerste keer dat Porsche betrokken was bij de ontwikkeling van een Audi-model en het resultaat was een auto die een perfecte mix was van sportiviteit en praktische bruikbaarheid. De samenwerking tussen de twee bedrijven was zo succesvol dat het de weg vrijmaakte voor verdere samenwerking tussen Audi en Porsche, waaronder de productie van de Porsche Cayenne. Later zouden andere fabrikanten ook samenwerken, zoals McLaren en Mercedes bij de productie van de SLR, een andere iconische auto uit het begin van de jaren 2000.

Het begin van de performance stationwagen

De Audi RS2 wordt beschouwd als de grondlegger van de hedendaagse performance stationwagen. De auto was zijn tijd ver vooruit en bood ongeëvenaarde prestaties en handling, zonder concessies te doen op het gebied van praktische bruikbaarheid en functionaliteit van een stationwagen. Het succes van de RS2 zette Audi aan om de ontwikkeling van andere performance stationwagens voort te zetten, zoals de razend populaire Audi RS6. Zonder de rol van de RS2 zou de moderne performance stationwagen wellicht niet zijn wat het vandaag de dag is.