Autonieuws Elektrisch

Alle Tesla Superchargers nu toegankelijk voor niet-Tesla’s

februari 21, 2022

Normaal gesproken zijn de snelladers van het Tesla Supercharger-netwerk alleen te gebruiken door de modellen van het Amerikaanse EV-merk. Daar is nu verandering in gekomen. Alle elektrische auto’s met een CCS-aansluiting kunnen nu laden bij een Tesla Supercharger. Afhankelijk van het model kun je de batterij daar in ongeveer 30 minuten tot 80% opladen.

Het openstellen van alle Tesla Superchargers in Nederland is het gevolg van een succesvolle pilot die in november 2021 van start ging. Toen werden tien Supercharger-locaties met gezamenlijk 188 laadpunten opengesteld voor elektrische auto’s van een ander merk. Nu alle locaties vrij toegankelijk zijn, praat je over ongeveer 550 laadpunten verdeeld over 36 locaties die van de ene op de andere dag voor iedereen beschikbaar zijn. Dat is een behoorlijk aantal, terwijl het laadnetwerk in Nederland toch al toonaangevend is. Afhankelijk van de locatie zijn er minimaal 8 tot zelfs 32 snelladers beschikbaar. Dat zijn er veel meer dan bij andere snellaadstations en dus is er bijna altijd wel plek.

Tesla-app

Om met een vreemd merk te kunnen laden bij een Tesla Supercharger, moet je wel eerst de Tesla-app op je smartphone installeren en een account aanmaken. Eenmaal ingelogd hoef je alleen de juiste locatie en het nummer van de laadpaal in de app te selecteren, waarna de laadsessie kan worden gestart. Het account is gekoppeld aan een rekeningnummer voor de betaling van de laadkosten.

Iets duurder dan gebruikelijk

Voor elektrische auto’s van een ander merk hanteert Tesla wel hogere laadtarieven dan gebruikelijk. Hoeveel exact verschilt per locatie en is in de app te bekijken. Volgens Tesla zijn die hogere laadtarieven nodig om het opladen van een groot aantal verschillende auto’s bij de Superchargers mogelijk te maken.

Je kunt ook een abonnement afsluiten voor 12,99 euro per maand, waarna je een lager kWh-tarief betaalt. Bij meerdere Tesla Supercharger-locaties in Nederland betaal je 69 cent per kWh zonder abonnement en 32 cent per kWh met abonnement. Ter vergelijking: bij alle locaties van Fastned betaal je 69 cent per kWh zonder abonnement en bij de snellaadstations van Ionity 79 cent per kWh.

Bekijk hier waar alle Supercharger-locaties te vinden zijn en welke nieuwe locaties op de planning staan. Bekijk hieronder hoe het opladen van een niet-Tesla bij een Tesla Supercharger precies werkt.