Autonieuws

Alle highlights van de Renault Austral

februari 23, 2023

De Renault Austral is voor Renault een belangrijke nieuwkomer. Samen met de eveneens nieuwe Mégane E-Tech Electric moet hij voor de grote verkoopaantallen gaan zorgen. Hij opereert immers in het belangrijke C-segment en bovendien is het een SUV, waar tegenwoordig veel vraag naar is. Wil jij ook wel een SUV zoals de Renault Austral kopen, lees dan vooral verder. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij.

Voorganger(s) Renault Austral

De Renault Austral is vooral een directe opvolger van de Kadjar. De Austral wordt ook gebouwd op een doorontwikkelde versie van diens platform. Net als zijn voorganger deelt de Austral zijn techniek met de Nissans Qashqai en X-Trail. In Nederland is de Austral ook een indirecte opvolger voor de grotere Koleos, die hier niet het beoogde succes behaalde en daarom alvast van de markt werd gehaald.

Design Renault Austral

De nieuwe Renault Austral draagt met trots de nieuwe designtaal van het merk. De kenmerkende C-vormige led-dagrijverlichting is aanwezig, met een vergelijkbare vorm voor de achterlichten. Op het front prijkt het nieuwe merklogo, dat verwijst naar het strakke Renault-logo van weleer. In het interieur vouwt het dashboard zich als een cockpit om de bestuurder, die uitzicht heeft over grote beeldschermen voor het digitale instrumentarium en het infotainment.

Link met Alpine?

Wie op de optielijst kijkt, ziet daar ook een Esprit Alpine-uitvoering staan. Dat is natuurlijk hét Alpine. De link tussen de Renault Austral en Alpine zit hem overigens vooral in de naam. De Esprit Alpine-uitvoering is een sportief aangeklede variant, vooral herkenbaar aan verschillende zwarte designelementen en aluminium pedalen met een sportieve uitstraling.

Motoren: altijd hybride

Kijk je bij het motorenoverzicht, dan zie je dat de Renault Austral altijd een hybride is. Het basismodel is overigens wel een mild hybrid. De wielen worden dus niet elektrisch aangedreven, maar er is wel een kleine elektromotor die de brandstofmotor van enige ondersteuning voorziet. Die brandstofmotor is een 1,2-liter viercilinder benzinemotor. De mild hybrid beschikt over 96 kW (130 pk) en 230 Nm. Het gemiddelde verbruik komt neer op 5,2 l/100 km (WLTP).

Het alternatief is een ‘echte’ hybrideversie. Daarbij worden de wielen wel elektrisch aangedreven. In het geval van de Renault Austral is het zelfs zo dat de brandstofmotor alleen stroom opwekt en de wielen niet direct aandrijft. De Austral Hybrid beschikt over een vermogen van 147 kW (200 pk) en ruim 300 Nm koppel. Het gemiddelde verbruik bedraagt 4,6 l/100 km (WLTP).

Prijzen Renault Austral

Op moment van schrijven is de Renault Austral leverbaar vanaf 37.330 euro. De Hybrid is er vanaf 43.830 euro. Dan heb je ook meteen een hoger uitrustingsniveau, wat een deel van de hogere prijs verklaart. Topmodel Iconic Esprit Alpine begint bij 48.330 euro.

Varianten en uitrustingen

Er zijn drie basisvarianten van de Renault Austral: de Equilibre, Techno en Iconic. Deze bouwen op in luxe. De Techno en Iconic zijn er ook als Esprit Alpine met sportievere aankleding.

Standaard is een Renault Austral al goed aangekleed, met onder meer 17-inch lichtmetalen wielen, een met tep-leder bekleed stuurwiel en een uitgebreid OpenR-multimediasysteem met draadloos Android Auto en Apple Carplay en een audiosysteem met 3D-geluid. Verschillende rijassistenten en veiligheidssystemen zorgen voor extra gemak. Denk aan parkeersensoren, cruise control, verkeersbordherkenning, rijstrookbegeleiding, automatisch noodremsysteem, etc.

Optioneel behoren onder andere wielen tot 20-inch, elektrisch bedienbare functies (o.a. achterklep), een groter multimediascherm met Google-integratie en een mooiere interieurafwerking tot de mogelijkheden.

De Renault Austral en Espace

Later dit jaar trekt Renault het doek van een verlengde variant van de Renault Austral. Zoals het er nu naar uitziet zal die langere versie door het leven gaan als de nieuwe Renault Espace.