Autonieuws

Alfa Romeo Milano: alle feiten op een rij

april 10, 2024

Alfa Romeo Milano, vanwaar die naam?

Eerst even wat uitleg over de naam. Want waarom krijgt deze Alfa Romeo de naam Milano? Simpel, de naam Milano is een eerbetoon aan de stad waar het voor Alfa Romeo allemaal begon op 24 juni 1910. Sinds 1910 bevat het embleem van Alfa Romeo twee van de symbolen die Milaan identificeren: het kruis, het historische symbool van de hoofdstad van Lombardije en de Biscione-slang – het wapen van de adellijke familie Visconti. 

Ruim zestig jaar (1910-1972) stond de naam ‘Milano’ in het onderste deel van het logo. Tot en met 1918 werd het vergezeld van het acroniem ‘A.L.F.A.’ (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili), daarna vanaf 1919 door ‘Alfa Romeo’.

Close-up van het paneel van een rode auto met de naam "Alfa Romeo MILANO" erop gegraveerd.

Wat heeft Alfa Romeo nog meer in petto in de nabije toekomst? In 2025 vindt de onthulling plaats van de eerste Alfa Romeo die exclusief geleverd wordt met 100% elektrische aandrijving. Vanaf 2027 is het modelgamma van Alfa Romeo 100% elektrisch. De Milano is nu de eerste 100% elektrische Alfa Romeo. 

Design Alfa Romeo Milano

De Alfa Romeo Milano introduceert een nieuwe designtaal van Alfa Romeo. Hoe we dat design moeten samenvatten? Sierlijke sportiviteit dekt de lading. De auto heeft korte overhangen, gespierde wielkasten en een opvallende ‘afgeknotte achterzijde’. Dat laatste is stiekem een verwijzing naar de legendarische Giulia TZ, de Tubolare Zagato. De Alfa Romeo Milano is 4,17 meter lang, 1,78 meter breed en 1,5 meter hoog.

Rode Alfa Romeo Milano coupé geparkeerd in een moderne garage met betonnen muurachtergrond.

Interieur Alfa Romeo Milano

Binnen die afmetingen is ruimte voor vijf personen. Het dashboard is op de bestuurder georiënteerd. Wat valt op? Een volledig digitaal 10,25-inch TFT-instrumentarium en een 10,25-inch touchscreen dat werkt met widgets. Elke gebruiker kan zijn eigen startpagina maken, waarop elke functie van de auto als een app is weergegeven.

Nog een leuk detail: ventilatieopeningen in de vorm van een ‘quadrifoglio’ (klavertje vier) – hét symbool voor de sportiviteit van Alfa Romeo. De Milano is ook verkrijgbaar met lichtgewicht Sabelt-sportstoelen.

Interieur van een moderne Alfa Romeo Milano met het stuur, het dashboard en de middenconsole met rode sfeerverlichting.

De bagageruimte heeft een inhoud van 400 liter, dat is flink! Alfa Romeo voorziet de Milano verder van een handig bergvak voor de Cable Organizer onder de motorkap, een slimme plek om de laadkabel op te bergen.

EV Routing is een systeem dat is ingebouwd in het navigatiesysteem. Het enige wat klanten hoeven doen is hun bestemming instellen. Vervolgens berekent het navigatiesysteem automatisch de benodigde oplaadstops langs de route, met toegang tot meer dan 600.000 oplaadpunten. Realtime verkeers-, batterij- en rijstijlmonitoring maakt het mogelijk om op EV Routing te vertrouwen.

Rode Alfa Romeo Milano hatchback met open kofferbak, waarop de laadruimte zichtbaar is.

Er is ook sprake van integratie van de virtuele assistent (‘Hey Alfa’) en ChatGPT (kunstmatige intelligentie), die gebruikmaken van stemherkenning. Uiteraard is de auto ook geschikt voor over-the-air-updates. Via de smartphone-app My Alfa Connect kan de klant ook met de auto communiceren via ‘My Remote’, met diverse diensten als bediening op afstand van functies van de auto (deuren openen/sluiten en verlichting laten knipperen) via smartphone of smartwatch; voertuiglocatie; controleren van bepaalde parameters (snelheid en omgeving) en waarschuwingen als de bestuurder die niet respecteert.

Rijhulpsystemen heeft de Alfa Romeo Milano natuurlijk ook. Denk aan 360° parkeersensoren, een achteruitrijcamera met 180o beeld, een botspreventiesysteem met herkenning van fietsers en voetgangers, dodehoekbewaking, een rijkstrookassistent, vermoeidheidsherkenning en ga zo maar door.

Rode Alfa Romeo SUV tentoongesteld onder stemmige verlichting tegen een bakstenen muurachtergrond.

Motoren Alfa Romeo Milano

Met welke motoren is de Alfa Romeo Milano verkrijgbaar? Leggen we uit! 

De volledig elektrisch aangedreven Milano Elettrica is er in twee vermogensvarianten: met 115 kW (156 pk) en een actieradius van 410 kilometer en als sportievere Veloce, met 176 kW (240 pk). Feitelijk gaat het om dezelfde aandrijflijn als de Abarth 600e en de toekomstige Lancia Ypsilon HF.

Beide elektrische modellen hebben een 54 kWh batterij. Het opladen van de batterij in de nieuwe Milano kan bij een snellader of aan een reguliere laadpaal. Bij snellaadstations van 100 kW DC duurt het minder dan 30 minuten om de batterij van 10 tot 80% op te laden.

Een blauwe Alfa Romeo geparkeerd in een moderne betonnen constructie met dramatische verlichting.

De Alfa Romeo Milano is er ook nog als Ibrida, het Italiaanse woord voor hybride. De hybride Milano Ibrida is de eerste auto in dit segment die ook met vierwielaandrijving (Q4) leverbaar is – in de vorm van automatisch geactiveerde achterwielaandrijving. 

De hybride Milano biedt twee aandrijfopties: voorwielaandrijving en Q4-vierwielaandrijving. De Milano Ibrida heeft een 100 kW (136 pk) sterke 48V hybride aandrijflijn. De verbrandingsmotor is een 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor, aangevuld met een 48-volt lithium-ionbatterij en een elektromotor met 21 kW vermogen, ingebouwd in de zestrapsautomaat met dubbele koppeling. De auto kan kleinere afstanden volledig elektrisch rijden. In de stad moet de auto meer dan 50% van de tijd elektrisch rijden, belooft Alfa Romeo.

Een rode Alfa Romeo Milano geparkeerd in een slecht verlichte ruimte met een spotlight die het profiel benadrukt.

Onderstel Alfa Romeo Milano

De Alfa Romeo Milano heeft het laagste gewicht in zijn segment. Saillant detail: het team dat de ontwikkeling van de rijdynamiek in de Milano coördineerde, is hetzelfde team dat de supersportieve Giulia GTA ontwikkelde. Zo beweren de Italianen.

De elektrische Veloce-versie heeft directere besturing, een met 25 mm verlaagd sportonderstel, dikke stabilisatorstangen voor en achter, 380 mm remschijven voor en een Torsen-differentieel.

De Milano is leverbaar met het Alfa D.N.A.-systeem. De ‘Dynamic’-modus daarvan maakt maximale prestaties en rijplezier mogelijk – mede dankzij de specifieke stuur- en gaspedaalinstellingen. Liever wat meer comfort? Selecteer dan de ‘Natural’-modus. De ‘Advanced Efficiency’-modus is ingesteld op maximale energie-efficiëntie en reduceert het verbruik. Ten slotte heeft uitsluitend de hybride Milano Ibrida met Q4 een vierde modus: de Q4-modus voor omstandigheden met weinig grip.

Een blauwe elektrische SUV van Alfa Romeo geparkeerd in een minimalistisch betonnen interieur met sfeerverlichting.

Alfa Romeo Milano Speciale

Ter introductie van deze nieuwe Alfa Romeo komt het Italiaanse merk met de Milano Speciale. Wat heeft die versie te bieden?

Uiterlijke kenmerken zijn het ‘Progresso’-logo, de sportieve matte afwerking met accenten in het nieuwe Arese-rood en de lichtmetalen 18-inch ‘Petali’-wielen. 

Het interieur is verfraaid met de interieuruitvoering ‘Spiga’ met vinyl en stoffen bekleding, een lederen stuurwiel en elektrisch bedienbare bestuurdersstoel met massagefunctie. 

De auto heeft ook interieurverlichting met keuze uit acht kleuren, alsook Level 2 autonoom rijden, connected navigatie, een 180° achteruitrijcamera, een elektrisch te bedienen achterklep en Keyless Entry. De Milano Elettrica Speciale is verder uitgerust met een driefase boordlader van 11 kW.

Rode Alfa Romeo tentoongesteld in een showroom met betonnen achtergrond in industriële stijl.

Drie e-packs

De Milano is verder verkrijgbaar met drie e-packs: 

–       Pakket Techno biedt extra’s op het gebied van veiligheid, technologie en functionaliteit, zoals autonoom rijden Level 2, een handsfree elektrisch te bedienen achterklep, led-matrix-verlichting en connected navigatie met virtuele assistent.

–       Pakket Premium biedt extra comfort en exclusiviteit, dankzij de combinatie van vinyl en stof voor de interieurbekleding, de elektrisch bedienbare bestuurdersstoel met massagefunctie, sfeerverlichting in het interieur en aluminium pedalen en voetsteun.

–       Pakket Sport voegt extra sportiviteit toe, in de vorm van lichtgewicht Sabelt-sportstoelen, Alcantara-bekleding en sportieve uiterlijke details.

Dat was hem, de introductie van de nieuwe Alfa Romeo Milano. Over introductie gesproken, de Milano staat naar verwachting in juli bij de Nederlandse dealers. Informatie over de prijzen volgt tegen die tijd.


Rode Alfa Romeo SUV in een donkere studioomgeving met spotlight die het ontwerp benadrukt.


Rode Alfa Romeo geparkeerd voor een betonnen muur met dramatische verlichting.


Rode elektrische SUV van Alfa Romeo geparkeerd in een modern gebouw met industriële designelementen.


Rode Alfa Romeo MILANO-sportwagen in een donkere omgeving die het strakke ontwerp en de achterspoiler benadrukt.


Close-up van de voorkant van een rode Alfa Romeo-sportwagen, met de nadruk op de koplamp, grille en badge.


Close-up van het voorwiel en spatbord van een rode auto, waarbij het ontwerp van de lichtmetalen velgen en het 'Alfa Romeo MILANO'-embleem benadrukt worden.


Close-up van het achterlicht en het embleem van een rood voertuig, met de afbeelding "Alfa Romeo MILANO".


Close-up van het achterembleem en het achterlichtontwerp van een rood Alfa Romeo Milano-voertuig.


Close-up van de strakke designlijnen en het dakdetail van een moderne Alfa Romeo MILANO-auto.


Een blauwe Alfa Romeo SUV geparkeerd in een modern gebouw, met een dynamisch ontwerp en strakke koplampen.


Een blauwe elektrische SUV geparkeerd in een slecht verlichte betonnen ruimte met dramatische verlichting die schaduwen op de muur werpt en het silhouet van een Alfa Romeo MILANO laat zien.


Close-up van de grille en koplampen van een blauwe Alfa Romeo met een Europees kenteken.


Achteraanzicht van een blauw Alfa Romeo Milano-voertuig, waarbij de achterlichten en het naamplaatje van het model worden benadrukt.


Blauwgroen Alfa Romeo MILANO luxe SUV geparkeerd in een moderne betonnen garage, wat het ontwerp van de lichtmetalen velgen benadrukt.


Close-up van het achterpaneel en het wiel van een moderne Alfa Romeo MILANO blauwe SUV tegen een betonnen muurachtergrond.


Sportief Alfa Romeo MILANO interieur met rode sfeerverlichting en racestoelen.





Luxe Alfa Romeo MILANO-interieurdetail met een houten dashboard en een modern ventilatierooster.


Het digitale dashboard van een modern voertuig, met de esthetiek van Alfa Romeo Milano, dat snelheid en versnelling weergeeft met futuristische designelementen.


Een smartphone die draadloos oplaadt in de middenconsole van een moderne Alfa Romeo MILANO.


Sportwageninterieur met luxe zwart en rood gestikte stoelen met het Alfa Romeo MILANO-logo.


Rode plunjezak in de kofferbak van een rode Alfa Romeo Milano met de kofferbakdeur open.


Blauwe Alfa Romeo SUV met open kofferbak en ruime laadruimte.


Luxe Alfa Romeo Milano SUV met open kofferbak, met daarin een set golfclubs.