Autonieuws

7 elektrische auto’s die infotainment serieus nemen

januari 8, 2024

Auto’s, zeker de elektrische, bieden veel meer dan enkel vervoer. Het zijn huiskamers op wielen, compleet met entertainment, een bioskoopervaring, gamingmogelijkheden, sfeerverlichting en meer. Steeds meer fabrikanten incorporeren geavanceerde infotainmentcentra in zowel hun conceptauto’s als hun fabrieksmodellen. Mercedes-Benz, Lexus, BMW, Cadillac en Tesla nemen met infotainment elektrische voertuigen mee naar de toekomst.

In dit artikel bespreken we een aantal EV’s met de allernieuwste hardware en software die misschien meer entertainment bieden dan je eigen woonkamer.

Mercedes-Benz EQS – Hyperscreen

Met een indrukwekkend 56-inch scherm steelt de Mercedes-Benz EQS de show in een steeds groeiend infotainmentlandschap. Het kloppende hart van deze technologische parel is het MBUX-systeem, dat zich onderscheidt door de door de bestuurder aangepaste ‘stemmingen’. Deze stellen de bestuurder in staat om nuances zoals verlichting en rijmodi naar persoonlijke voorkeur te regelen. Daarnaast voegt gebarenbediening een futuristisch tintje toe, waarbij bestuurders eenvoudigweg met hun handen kunnen zwaaien om specifieke opdrachten in de auto uit te voeren.

Het pronkstuk van dit geavanceerde systeem is het Hyperscreen: een indrukwekkend 56-inch breed paneel van gebogen glas, dat fungeert als het voornaamste infotainmentdisplay voor elektrische voertuigen zoals de EQS.

Dit naadloos samengevoegde trio van afzonderlijke schermen biedt niet alleen een visuele pracht, maar ook veelzijdigheid. Of het nu gaat om het bekijken van films, surfen op het internet, het spelen van games, of zelfs het genieten van je favoriete spellen bij een buitenlands online casino, het Hyperscreen staat garant voor een geavanceerde en vermakelijke rijervaring, voor zowel bestuurders als passagiers.

2024 Lexus LM

De 2024 Lexus LM biedt een unieke benadering van luxe reizen door een minibus te transformeren tot een rijdende woonkamer. Hoewel zelfrijdend nog niet mogelijk is, wordt de minibus gepresenteerd als de ultieme omgeving voor een mobiele woonkamer.

Op de achterbank kunnen passagiers genieten van een weelderig HD-breedbeeldscherm van 48 inch met drie verschillende modi: volledig scherm, bioscoop en een modus waarbij het scherm in twee afzonderlijke displays kan worden opgesplitst.

Bovendien zijn er twee HDMI-poorten beschikbaar, waardoor het eenvoudig is om telefoons of tablets aan te sluiten, waardoor de reiservaring nog verder wordt gepersonaliseerd. Deze luxueuze minibus belooft een bioscoopervaring voor welvarende passagiers.

Sony Afeela

Het baanbrekende Afeela-prototype van Sony werd voor het eerst onthuld op CES 2023 en getuigt van de uitgebreide expertise van het bedrijf als gigant in de consumentenelektronica.

Wat dit elektrische voertuig onderscheidt, is de geïntegreerde PlayStation-functionaliteit, waarmee gebruikers onderweg kunnen gamen via het uitgebreide infotainmentscherm van de EV. Dit maakt de Afeela de enige auto met een diepgaande PlayStation-integratie, waardoor het een unieke en aantrekkelijke keuze is voor game-liefhebbers. De auto komt met een Dual Sense Controller en het is wellicht ideaal om kinderen bezig te houden tijdens lange autoritten.

Cadillac Lyriq

De high-end Cadillac Lyriq EV markeert een sprong voorwaarts in de wereld van next-gen infotainment. Met een indrukwekkend 33-inch glazen scherm, biedt de Lyriq een platform waarop gebruikers apps kunnen installeren en profiteren van een geavanceerde reeks entertainmentopties.

Het display heeft een eenvoudige instelling, wat een duidelijk voordeel is tijdens het rijden. De intuïtieve interface zorgt voor een naadloze en veilige bediening terwijl de bestuurder gefocust blijft op de weg. Bovendien is de Lyriq geïntegreerd met Google Assistant, die kan worden geactiveerd via een push-to-talk-knop.

Tesla Model S

Tesla’s Model S blijft trouw aan de pioniersgeest van het bedrijf, niet alleen in de wereld van elektrische voertuigen maar ook op het gebied van infotainment. De Tesla biedt een veelzijdige reeks entertainmentopties, waaronder de mogelijkheid om games zoals Cuphead te spelen, karaoke te zingen en op het web te surfen.

Maar het gaat verder dan alleen entertainment, met unieke functionaliteiten zoals de ‘biodefense’-modus, die alle binnenkomende lucht filtert voor een verbeterde luchtkwaliteit in de auto. Daarnaast is er de ‘Sentry Mode’ die verdachte activiteiten detecteert en vastlegt.

Hoewel sommige van deze functies misschien wat overdreven lijken, hebben ze een speciale plaats veroverd bij de trouwe fans van Tesla.

BMW iDrive

Het iDrive-systeem van BMW tilt personalisatie naar een geheel nieuw niveau door het concept van “modi” op een innovatieve manier te benaderen. Naast de gebruikelijke Sport-modus en Efficient-modus, die presets bieden voor acceleratie, weggedrag en energieverbruik, introduceert de Personal-modus een diepgaande aanpassing. In deze modus hebben bestuurders volledige controle over alle van toepassing zijnde parameters, zoals motorgeluid, verlichting en meer.

Wat het iDrive-systeem echt opmerkelijk maakt, is de functie My Modes, waarmee bestuurders tot tien verschillende parameters van de auto kunnen aanpassen aan hun specifieke wensen en rijstijl. Bovendien biedt het systeem een Intelligent Personal Assistant, een spraakgestuurde AI die bestuurders in staat stelt om zaken als het klimaat in de auto, de verlichting of zelfs de navigatie eenvoudig aan te passen.