Autonieuws

5 redenen om nú een Toyota GR Yaris te kopen

februari 1, 2022

Verbod op benzinemotoren

Sta je al jaren op het punt om een leuke sportauto met zo’n lekker roffelende benzinemotor aan te schaffen? We willen je niet ongerust maken, maar dan mag je wel opschieten. De EU wil de nieuwverkoop van de brandstofmotor vanaf 2035 verbieden, maar veel landen, waaronder Nederland, willen al in 2030 de verkoop van nieuwe brandstofmotoren stoppen. Bovendien stappen veel automerken, zoals Audi, Jaguar en Ford al jaren eerder over op elektriciteit.

Elektrisch is de toekomst

Wij vinden het helemaal niet erg dat er steeds meer elektrische auto’s op de markt komen. Porsche, Audi, Polestar en Tesla hebben al bewezen dat elektrische auto’s verdomd leuk kunnen zijn. Maar vinden we het leuk dat we over een aantal jaar definitief afscheid moeten nemen van de verbrandingsmotor? Absoluut niet.

Toyota GR Yaris

Dat moment komt echter met rasse schreden dichterbij. Daarom is nú het moment om nog één keer je geld goed uit te geven aan een pure en rauwe sportauto. Zo eentje waar je de hele dag met een glimlach achter het stuur zit. Daarvoor hoef je niet meteen een Porsche-showroom binnen te wandelen voor een 911.

Je kunt ook gewoon naar de Toyota-dealer bij jou om de hoek gaan. Daar kun je namelijk voor 54 mille de leukste straatlegale auto van dit moment bestellen: de Toyota GR Yaris. Wij gingen een week opstap met de briljante rallyauto voor de straat. Hieronder staan vijf redenen waarom je er nú een moet kopen, nu het nog kan…

1. Puur rijplezier

Scherpe besturing, vierwielaandrijving, perfecte gewichtsverdeling en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De GR Yaris heeft alles in huis wat een pure rijdersauto moet hebben. Vooral de sperdifferentiëlen op de voor- en achteras zorgen voor een hoop mogelijkheden en plezier.

Waar het vermogen in de GR Yaris heen gaat kun je zelf bepalen via een keuzeschakelaar. In de normale stand is de koppelverdeling 60:40 (voor/achter), in de sportstand is dat 30:70 en in de trackmodus zelfs 50:50. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf aandurft. De extra hete Yaris staat gigantisch veel toe. Driften óf zelfs een sneaky handrembochtje is geen enkel probleem. De achteras wordt namelijk automatisch uitgeschakeld zodra je de handrem activeert. Noem ons een auto die nu in de showroom staat, die dát kan!?


2. Bommetje op wielen

Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat de GR Yaris geen normale hatchback is. Hij is heet, extreem heet! Ten opzichte van de vijfdeurs Yaris heeft deze hot hatch een met 91 mm verlaagde daklijn en de raamstijlen in de portieren ontbreken. De wielkasten zijn flink uitgeklopt en Toyota monteert altijd 18-inch lichtmetaal.

Het dak van de GR Yaris is zwart, omdat hij standaard uit carbon is vervaardigd. De motorkap en portieren zijn gemaakt van aluminium. En dan is er natuurlijk nog die gigantische grille, die de Japanner een behoorlijk agressieve smoel geeft.

3. Heerlijke prestaties

In de GR Yaris ligt de krachtigste driecilinder die ooit in een straatauto is geleverd. De prestaties van de 1.6-liter turbobenzinemotor liegen er dan ook niet om: hij is goed voor 261 pk en 360 Nm. De nul naar honderd tijd is in 5,2 seconden een feit. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 230 km/u. In een elektrische auto zul je nooit meer hoeven schakelen, maar in de opgefokte Yaris mag je gelukkig nog aan de slag met een heerlijke zesbak, die een sterke hand vereist.


4. Boodschappenauto en scheurijzer ineen

De GR Yaris is een echte hot hatchback, toch is hij in het dagelijks leven prima inzetbaar. Natuurlijk, je merkt dat hij graag tempo wil maken. Maar als je goede controle over je rechtervoet hebt, kun je ook rustig en zelfs comfortabel je kilometers maken. Het verbruik van de driecilinder valt dan zelfs reuze mee.

Dankzij de verlaagde daklijn en drie deuren is hij natuurlijk minder praktisch dan een conventionele Yaris. Maar zaken zoals automatische airco, een multimediasysteem met Apple CarPlay en Android Auto, elektrische ramen en verwarmbare stoelen zijn allemaal gewoon aanwezig.

Je kunt er dan ook prima je wekelijkse boodschappen mee halen of er de kinderen naar de voetbal mee brengen. In dat laatste geval zullen ze je juist smeken om met de Yaris te gaan, om indruk te maken op hun vriendjes en vriendinnetjes. Zei iemand handrembochtje op de parkeerplaats?


5. Collector’s item

Niemand kan voorspellen welke auto in de toekomst meer of minder waard wordt. Neem bijvoorbeeld de Lexus LFA. Toen hij in 2010 op de markt kwam, was er relatief weinig interesse. Maar dankzij zijn superieure rijeigenschappen en z’n meesterlijke V10, is het inmiddels een collector’s item.

Van de LFA bouwde Lexus maar 500 stuks, maar van de GR Yaris komen er aanzienlijk meer op de weg. Toch gokken we dat hij over een jaar of tien dezelfde legendarisch status heeft als bijvoorbeeld een Renault Clio V6. Waarom? Er zal nooit meer iets komen wat erop lijkt…

Foto’s: YN.Automotive