Autonieuws

100 procent BPM-verhoging: 20 prijsvoorbeelden op een rij

april 20, 2023

BPM Jetten: brandstofprijzen in 2024 fors duurder

Rijden in een auto met benzine- of dieselmotor wordt naar verwachting stukken duurder in 2024. Want de accijns op benzine en diesel moet volgens Minister Jetten voor Klimaat en Energie flink omhoog om op die manier elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor het grote publiek. Niet alleen denkt Jetten aan stevige verhogingen van de brandstofprijzen, maar ook aan verdubbeling van de BPM-boete. De reacties op sociale media zijn niet mals. ‘BPM Jetten’ is in een keer een populaire zoekterm op Google geworden, in de negatieve zin van het woord.

100% BPM-verhoging

Die 100% BPM-verhoging zou desastreuze gevolgen hebben voor de Nederlandse automarkt. Nederland is nu al beroemd vanwege torenhoge autoprijzen. Een BPM-verdubbeling op auto’s met een benzine- of dieselmotor maakt nieuwe auto’s helemaal onbetaalbaar. Wat gebeurt er dan? Simpel: mensen gaan buiten Nederlandse grenzen auto’s importeren. Het gevolg: de Nederlandse economie krijgt een stevige klap.

Rob Jetten
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Particuliere autokoper buitenspel

Een gelukje: sommige partijen in het kabinet vinden de plannen van Jetten veel te ver gaan en eisen dat ze worden afgezwakt. Jetten stelt wel dat er in ruil voor de BPM-verhoging een lastenverlichting komt voor kopers van tweedehands elektrische auto’s. Bovendien moeten zakelijke leaseauto’s vanaf 2025 volledig elektrisch zijn. Maar ook dan zet Jetten de particuliere autokoper in Nederland direct buitenspel. Nog niet iedereen kan een elektrische auto betalen. Voor heel veel mensen is een normale auto in het A- of B-segment het maximaal haalbare. Een verdubbeling van het BPM-bedrag maakt ook deze normale modellen nog meer onbetaalbaar.

BPM: al jaren problematisch

Vanaf 2030 wil het kabinet de nieuwverkoop van brandstofauto’s al verbieden (vooroplopend op het Europese verbod in 2035). Maar voor die tijd probeert het kabinet ook al bepaalde maatregelen te nemen om elektrisch rijden te stimuleren. Verhoging van het BPM-bedrag gaat echter veel te ver. De BPM is al jaren een groot probleem voor de Nederlandse automarkt. Want de verkoop op nieuwe personenauto’s is al jaren niet meer op het gewenste niveau, terwijl gebruikte auto’s niet aan te slepen zijn. Dat heeft een averechts effect op de vergroening van het Nederlandse wagenpark, want een nieuwe auto is doorgaans schoner. Als je die nieuwe auto’s onbetaalbaar maakt, komt de vergroening haast tot stilstand.

Twintig prijsvoorbeelden van BPM-verdubbeling

Om duidelijk te maken wat de effecten van BPM-verdubbeling zijn op de prijzen van nieuwe Nederlandse personenauto’s zetten we twintig volstrekt willekeurige en normale auto’s op een rij. De prijsverhogingen zijn simpelweg schokkend. Een voorbeeld lichten we graag nu al even uit. De Mitsubishi Space Star – in 2023 de goedkoopste nieuwe auto van Nederland – heeft nu een vanafprijs van 16.490 euro, waarvan 3.239 euro aan BPM. Dat BPM-bedrag neemt volgens het plan van Jetten toe naar 6.478 euro. De vanafprijs stijgt daardoor naar 19.729 euro. Dan krijg je een autootje zonder radio of airco. Nee, dat is geen grap. Hieronder het complete overzicht van twintig prijsvoorbeelden als de BPM-verdubbeling werkelijkheid wordt:

1. Mitsubishi Space Star 1.2 Mivec

2. Kia Picanto 1.0 DPi

3. Peugeot 208 PureTech 75

4. Volkswagen T-Cross 1.0 TSI

5. Subaru XV 2.0i Mild-Hybrid

6. Toyota Aygo X 1.0 VVT-i MT

7. BMW X1 sDrive18iA

8. Mercedes-Benz A 180 Hatchback mild-hybrid

9. Lexus NX 350h 2WD

10. MINI 3-deurs

11. SEAT Ibiza 1.0 MPI

12. Dacia Jogger Hybrid 140

13. Nissan Qashqai E-Power

14. Renault Captur TCe 90

15. Honda Jazz 1.5 e:HEV Hybrid

16. Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet Smart Hybrid

17. Volvo XC40 B3 Mild-Hybrid

18. Dacia Sandero TCe 100 ECO-G (5-bak)

19. Mazda CX-30 e-Skyactiv G 122 M Hybrid

20. Opel Mokka 1.2 Turbo