Autonieuws Formule 1

10 nieuwe regels voor Formule 1-seizoen 2023

januari 16, 2023

1. Aangepaste rijhoogte en diffusors

De vloerranden van Formule 1-auto’s zijn verhoogd met 15 mm, de halshoogte van de diffusor is verhoogd, de stijfheid van de diffusorrand is verhoogd en er is een extra sensor geïnstalleerd om porpoising (vertaald: stuiteren) – het op en neer bewegen van een Formule 1-auto op rechte stukken – effectiever te volgen. Deze aanpassingen moeten in theorie zorgen voor minder porpoising.

2. Sterkere eisen aan rolbeugel

Na de angstaanjagende crash die Zhou Guanyu meemaakte bij de start van de Britse Grand Prix van 2022, waarbij zijn Alfa Romeo ondersteboven over de baan gleed, heeft de FIA de regels voor de rolbeugel aangescherpt. In het Technisch Reglement 2023 staat nu dat er een afgeronde bovenkant vereist is voor de rolbeugel, waardoor de kans kleiner wordt dat deze bij een ongeval in de grond graaft. Dit moet ‘happen’ in de grond voorkomen.

3. Een verlaging van het voertuiggewicht voor Formule 1 2023

Het gewicht van de F1-auto is altijd een interessant gespreksonderwerp. In 2022 lag de limiet op 798 kilogram (zonder brandstof). Voor 2023 wordt een vermindering van 2 kilogram – tot 796 kg – doorgevoerd. Ontwerpers kunnen dus proberen om nog meer gewicht af te schaven van de nieuwe bolides.

4. Herziene zijspiegels voor beter zicht van de bestuurder

In een poging om de zichtbaarheid van de bestuurder te vergroten, neemt de breedte van de zijspiegels toe. De breedte van het reflecterende oppervlak neemt met 50 mm toe van 150 mm tot 200 mm.

5. Verdubbeling van het aantal Sprint-events

Een opwindende ontwikkeling voor 2023 is dat het aantal Sprint-evenementen is verdubbeld van drie naar zes. Azerbeidzjan (Baku), Oostenrijk (Red Bull Ring), België (Spa-Francorchamps), Qatar (Lusail), de Verenigde Staten (Circuit of the Americas) en Sao Paulo (Interlagos) zijn de gekozen locaties.

6. Verkorting van werkuren in de paddock

Het aantal werkuren van F1-teamleden tijdens raceweekenden wordt in de komende seizoenen verminderd.

7. Kwalificerend format en DRS-proeven

Een ‘Revised Qualifying Format’ (RQF) zal plaatsvinden op maximaal twee evenementen in 2023 “om te evalueren of de herzieningen geschikt zijn voor volgende kampioenschappen”, volgens de bijgewerkte reglementen. Hierdoor worden bandencompounds verplicht gesteld voor elke fase van de gebruikelijke driedelige kwalificatiesessie van de F1: harde banden alleen in Q1; medium banden alleen in Q2; en tot slot alleen zachte banden in Q3. Intermediates en wets zijn toegestaan ​​als de RQF-sessies nat worden verklaard.

Bij RQF-evenementen mag elke coureur niet meer dan 11 sets droogweerbanden, vier sets tussenbanden en drie sets regenbanden gebruiken. Dit is vergelijkbaar met de normale weekendtoeslag van 13 sets droogweerbanden, vier sets tussenbanden en drie sets regenbanden.

Dan nog even DRS (Drag Reduction System): de activering ervan na de start, herstart van de race of herstart van de Safety Car zal ook worden geëvalueerd, waarbij de F1-commissie de mogelijkheid onderzoekt om dit met één ronde naar voren te halen bij de start van een race of Sprint of Safety Car-herstart. “Dit wordt getest tijdens elke Sprint-sessie in 2023 met het oog op de introductie ervan voor alle races in 2024”, zegt de FIA.

8. Tweaks rond versnellingsbakwisselingen

Terwijl wijzigingen aan de gehomologeerde versnellingsbakken van teams voorheen alleen waren toegestaan “om betrouwbaarheidsproblemen op te lossen” of “om kosten te besparen, aan het begin van elk seizoen”, zijn wijzigingen nu toegestaan “in het geval dat materialen, processen of bedrijfseigen onderdelen niet meer beschikbaar zijn”.

Desalniettemin moet in alle gevallen duidelijke documentatie worden verstrekt die de wijziging rechtvaardigt, moet voorafgaande goedkeuring worden verkregen van de FIA ​​en mag de wijziging geen enkel prestatievoordeel opleveren. Een samenvatting van de wijziging zal vervolgens door de FIA ​​onder alle teams worden verspreid.

9. Minder verwarring over straffen

“Geclassificeerde coureurs die meer dan 15 cumulatieve gridpositiestraffen hebben opgelopen, of die zijn gestraft om achteraan op de grid te starten, starten achter elke andere geclassificeerde coureur. Hun relatieve positie zal worden bepaald in overeenstemming met hun kwalificerende classificatie.”

10. Meer flexibiliteit om brandstof te koelen

Een kleine wijziging op papier kan van invloed zijn op de betrouwbaarheid in 2023, met name bij warmere races, waarbij teams wat extra vrijheid krijgen met betrekking tot de koeling van brandstof. Voor 2023 mag de brandstof in een auto niet kouder zijn dan 10 graden Celsius onder de omgevingstemperatuur op elk moment wanneer de auto rijdt na het verlaten van de door de deelnemer aangewezen garage-area.

Nog meer nieuwe Formule 1-regels in 2024?

Naast deze 10 wijzigingen voor Formule 1 2023 zijn er ook tal van initiatieven in de maak – of worden in ieder geval overwogen – voor Formule 1 in 2024 en later. Een “aanzienlijke revisie” van veiligheidstests met rolbeugels staat gepland voor 2024, opnieuw volgend op de zware crash van Zhou. Dit met als doel dat toekomstige F1-auto’s grotere belastingen kunnen weerstaan en dus veiliger worden. Ook komt er meer duidelijkheid over gridstraffen. Maar voor Formule 1 2023 zijn dit de nieuwste regels.

Informatie over de prijzen van tickets voor de Formule 1 in Zandvoort 2023 vind je hier.