Autonieuws Fun

Zo zag je een Cupra nog nooit: Manhart Formentor CP 500 is een Cupra met bijna 500 pk

april 5, 2023

Manhart

De Duitse tuner Manhart tovert normaal gesproken zeer snelle Duitse bolides – en zo nu en dan Italiaanse en Britse – om tot extréém snelle auto’s. Voor de verandering hebben ze een keer een Spanjaard aangepakt. De Manhart Formentor CP 500 begon zijn leven als een Cupra Formentor VZ5. Dat is al een niet te misselijke variant van de Formentor. Cupra bracht de VZ5 in 2021 op de markt en bouwde slechts 7.000 exemplaren. Onder de motorkap bevindt zich de heerlijke vijfcilinder turbomotor van Audi. De Formentor VZ5 is de eerste auto buiten het Ingolstadt-portfolio die deze motor heeft.

Meer vermogen

De 2,5-liter vijfpitter levert in de VZ5 vanuit de fabriek 390 pk en een koppel van 480 Nm. Een prima basis voor de tuningexperts van Manhart. Die hebben het blok gekieteld, waardoor de Cupra nu over 490 pk en 630 Nm koppel beschikt. Een nieuw Manhart RVS-uitlaatsysteem met klepregeling en twee bronskleurige uitlaatpijpen zorgen voor een passende soundtrack.

Goud

Het remsysteem is niet aangepast, maar het chassis wel. Ze zijn er verlagingsveren van H&R geïnstalleerd, waardoor de auto 35 millimeter lager aan de voorkant en 30 millimeter lager aan de achterkant is. Daarnaast zijn er nieuwe wielen en banden: 20-inch Manhart-velgen met vijf dubbele spaken die zijn afgewerkt in satijnzwart met gouden velgversiering. Uiteraard is de auto uitgevoerd in de Manhart-kleuren: zwart met gouden accenten. De tuner uit Wuppertal biedt ook andere kleuren aan als alternatief. Een opvallende bodykit, met een ontelbare hoeveelheid vleugels, lipjes en spoilers, zorgt ook voor een herkenbare Manhart-look. Het interieur is niet aangepakt, maar op verzoek – en voor een stevige som geld – is alles mogelijk bij Manhart.

Geen grap: deze BMW 6 Serie Cabrio is een officiële ambulance