Autonieuws

Zo voorkom je afleiding in het verkeer

oktober 13, 2022

Afleiding voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor afleiding door telefoongebruik. Een van de belangrijkste oorzaken van deze afleiding zijn binnenkomende berichtjes. Aangezien je die tijdens het rijden toch niet kunt bekijken, kan je maar beter zorgen dat ze überhaupt niet binnenkomen. Dat kan op verschillende manieren.

Je kunt onderweg gewoon je internet uitzetten, maar dan moet je er na de rit wel weer aan denken om het weer aan te zetten. Handiger is om een speciale ‘onderweg-app’ te installeren. Die zijn er inmiddels van verschillende aanbieders. De app herkent wanneer je onderweg bent en blokkeert dan binnenkomende berichten. Voor echt belangrijke contacten en/of noodgevallen kan je vaak wel een uitzondering instellen.

Ook kan je de contacten waar je een bericht van verwacht simpelweg even laten weten als je gaat rijden. Denk maar aan de nieuwe overheidscampagne Mij nie appen!. Als je contacten weten dat je onderweg bent en ze je dus beter niet kunnen storen, is het tijdens het rijden ook weer rustiger op je telefoon.

Telefoon toch gebruiken? Gebruik dan deze accessoires

Toch kan er zomaar een echt belangrijk bericht tussen zitten, of misschien gebruik je je telefoon ook wel voor de muziek onderweg. Dan kan je maar beter zorgen dat je je telefoon veilig kunt gebruiken. Met een autohouder bijvoorbeeld. Daarmee maak je je telefoon gewoon op een handige plek vast aan het dashboard of de voorruit van de auto. Je hoeft je telefoon dan niet meer vast te houden én hij bevind zich altijd op een goed zichtbare plek met minimale afleiding van het verkeer.

Wat ook erg handig is, is een draadloze oplader met standaard. Dan kan je je telefoon niet alleen op een handige plek neerzetten, maar hem ook gelijk opladen! Of je legt een draadloze oplader in een opbergvak van de auto. Als je je telefoon dan tijdens het rijden niet gebruikt en in het opbervak legt, wordt dat beloond met een opgeladen batterij!

Ook praktisch voor in de auto

Ook handig en vaak voordeliger dan een draadloze oplader, is een oplader die je in de 12V-aansluiting (sigarettenaansteker) van de auto kunt stoppen. Dan laadt je telefoon gewoon op via een snoertje en kan je je telefoon met de autohouder hangen op welke plek ook maar goed uitkomt. Een ander praktisch telefoonaccessoire voor in de auto zijn een microfoon voor als je vaak telefoongesprekken voert. Dan hoef je niet met stemverheffing te telefoneren via de luidspreker van de smartphone.