Autonieuws

Zo hoog is de gemiddelde lening voor een auto

februari 25, 2023

Auto’s worden steeds duurder. Daarmee vertellen we je niets nieuws. Los van de algemene inflatie zorgt de bpm van de overheid ervoor dat de prijs van nieuwe auto’s de pan uit reist. De gemiddelde nieuwprijs van in Nederland verkochte auto’s lag in 2022 op liefst 43.072 euro. Een forse stijging ten opzichte van de jaren ervoor.

Een tweedehandse kopen dan? Dat bespaart een hoop geld, maar echt voordelig is ook dat niet meer. Sterker nog, nog nooit waren occasions zo duur. In 2021 was je al gemiddeld 21.376 euro kwijt voor een tweedehands auto in Nederland en dat bedrag is alleen maar verder gestegen.

Lenen steeds populairder

Natuurlijk kan je een auto leasen om zo het bedrag te spreiden, maar op de lange termijn is dat niet altijd voordeliger. Bovendien is het voor velen ook een prettig idee als de auto echt van jezelf is. Alleen, naast de hogere autoprijzen hebben consumenten ook minder spaargeld dan voorheen. Directe koop behoort dus niet altijd tot de mogelijkheden. Dat alles zorgt ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor een lening voor de aanschaf van een auto. Het aantal autoleningen steeds het afgelopen jaar met bijna 11 procent.

Er zijn twee soorten autoleningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Die eerste vorm blijkt het populairst onder de consumenten. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste looptijd en rente. Dat geeft dus extra zekerheid over de toekomstige maandlasten.

Zo hoog is de gemiddelde autolening

Niet alleen gaan steeds meer mensen lenen, ook het bedrag per lening stijgt. En hard ook. Dat blijkt uit de cijfers van vergelijkingssite Becam. In 2021 leenden hun klanten nog gemiddeld 16.592 euro voor de aanschaf van een auto. In 2022 was dat bedrag opgelopen tot gemiddeld 19.366 euro. Een stijging van bijna 17 procent!

De rente stijgt ook nog…

De meeste leningen werden vorig jaar afgesloten in het tweede kwartaal. Dat heeft te maken met de rente, die in de rest van het jaar ook nog flink is opgelopen. Aan het begin van het jaar bedroeg de rente nog 3,45 procent. Tegen het einde van het jaar was de rente 4,4 procent.

Bron: https://www.becam.nl/gemiddelde-lening-voor-auto-stijgt-naar-e-19-366/