Autonieuws

ZIEN: Inboedel van Lightyear staat te koop

april 6, 2023

Elf auto’s

Het is een treurig gezicht: onafgebouwde auto’s, die nooit de weg op zullen gaan. Schuldeisers willen geld zien en dus gaat de hele inboedel van de failliete Helmondse autofabrikant Lightyear onder de hamer. In totaal staat er elf auto’s te koop en stellingen vol onderdelen.

Afgebouwd

Slecht één exemplaar – kavel 1 – is volledig afgebouwd en een soort van functioneel. Niet dat je er de weg mee op kan of mag. Hij haalt namelijk hooguit 20 km/u. Als je hem überhaupt aan de praat krijgt. Om de auto te starten moet je een aantal stappen doorlopen. Je moet aan de juiste touwtjes trekken, knopjes drukken en aan het goede hendeltje trekken. In een instructievideo (onderaan dit artikel) legt iemand van veilinghuis Troostwijk de ingewikkelde startprocedure uit.

Museumstuk

De auto’s zijn dus onbruikbaar, maar als museumstuk voor de juiste persoon of instantie zeer interessant. Het gaat hier toch om een (klein) stukje Nederlandse autogeschiedenis. Maar de kans dat iemand de nieuwprijs van een Lightyear – 250.000 euro – zal betalen voor een exemplaar, lijkt ons klein. Naast de elf prototypes, kun je ook bieden op allerlei onderdelen van de Lightyear 0. Op de veilinglijst bespeuren we onder andere een 60 kWh accupakket, elektromotoren, stoelen en verschillende ruiten. Kijken en bieden kan hier. Op woensdag 19 april kunnen geïnteresseerden in Helmond een kijkje komen nemen. De veiling sluit op 24 april.

Foto’s: Troostwijkauctions