Autonieuws

Zelfrijdende Connexxion-bus te koop op Marktplaats

april 17, 2023

ParkShuttle

Het was een revolutionair apparaat: de ParkShuttle. In 1995 werd hij aangekondigd en na een lange ontwikkelings- en testfase ging de eerste generatie in 1999 in dienst. Tot op de dag van vandaag is de ‘buslijn’ actief in Rotterdam. De derde generatie ParkShuttle is iedere werkdag operationeel tussen 06:00 en 21:00 uur en pendelt tussen metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam en bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel.

Afgesloten traject

Het traject is alleen toegankelijk voor deze zelfrijdende ’trams’ en gesloten voor ander verkeer. Er zijn echter wel kruisingen waar de ’trams’ gelijkvloers moeten oversteken met auto’s, fietsers en voetgangers. Deze kruisingen zijn voorzien van waarschuwingsborden en soms slagbomen. Het voertuig rijdt volledig automatisch en volgt een virtuele route waarbij de positie wordt bepaald aan de hand van kleine magneten in het wegdek. Bij metrostation Kralingse Zoom gaan de elektrische voertuigen buiten de spitsuren aan de lader.

ParkShuttle II

Op 1 december 2006 werd de tweede generatie ParkShuttle feestelijk in gebruik genomen door premier Balkenende en ging in 2019 met pensioen. Een ParkShuttle II staat nu te koop op Marktplaats voor een schappelijk bedrag van 1.500 euro. De motor ontbreekt, maar de shuttle rolt nog wel. Volgens de verkoper in Katwijk is het de ideale basis voor een tuinhuis, speeltuin of rookcabine. In de video hieronder zie je de ParktShuttle II in zijn gloriedagen. Bieden op Marktplaats kan hier.

Lees ook: Gevonden: het dikste scheurijzer van Marktplaats