Autonieuws

Zakelijk leasen: de voor- en nadelen

januari 10, 2024

Wat is Operational Lease?

Laten we beginnen met Operational Lease. Wat houdt dat precies in? De leasemaatschappij blijft in het geval Operational Lease eigenaar van de auto, gedurende de gehele leaseperiode. Na afloop van het leasecontract, ben je dus geen eigenaar van de auto. Je huurt de auto voor de afgesproken termijn en betaalt een vast maandelijks bedrag voor het gebruik ervan. Kosten als onderhoud en reparaties zijn bij het leasebedrag inbegrepen, indien dat gewenst is. Feitelijk mag je Operational Lease dus zien als de ‘private lease’ voor de zakelijk rijder.

Netto Operational Lease en Full Operational Lease

Er is keuze ‘netto’ of ‘full’ Operational Lease. Met Netto Operational Lease zijn operationele zaken als reparatie, onderhoud, verzekering, pechservice en vervangend vervoer in eigen beheer. Je betaalt in dit geval dus minder geld per maand. Met Full Operational Lease zijn wel alle bijkomende kosten als reparatie, onderhoud, belasting en verzekering inbegrepen in het leasetarief.

Wat is Financial Lease?

Met Financial Lease is de constructie wat anders, want zodra alle betalingen zijn voldaan, is de auto volledig eigendom van het bedrijf. Zie Financial Lease dus vooral als een soort lening die je in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Met Financial Lease staat de waarde van de leaseauto op de bedrijfsbalans, het bedrijf is dus economisch gezien eigenaar van de auto. De rente op het geleende geldbedrag is aftrekbaar van de winst. Je mag met Financial Lease de openstaande ‘schuld’ vervroegd aflossen, maar de kans is dan wel groot dat de leasemaatschappij extra kosten in rekening brengt.

Financial Lease en slottermijn

Je kan bij Financial Lease ook kiezen voor een slottermijn. In dat geval betaal je vooraf een vastgesteld restbedrag aan het einde van de looptijd van het contract. Je betaalt over dit bedrag tijdens de looptijd van het contract geen aflossing, maar alleen rente. Waarom zou je hier voor kiezen? Simpel: met een slottermijn valt het maandbedrag lager uit.

Voordelen en nadelen van Financial Lease en Operational Lease

Een ding is zeker: zakelijk een auto financieren is zo geregeld, maar het is wel belangrijk om jezelf eerst goed te verdiepen in de voordelen en nadelen van Financial Lease en Operational Lease. We zetten ze hieronder op een rij.

Voordelen Financial Lease

Nadelen Financial Lease

Voordelen Operational Lease

Nadelen Operational Lease

Verschillen tussen Financial Lease en Operational Lease

Tot slot nog een handig overzicht van de verschillen tussen Financial Lease en Operational Lease.

  Financial Lease Operational Lease
Vast maandbedrag Ja Ja
Eigenaar voertuig Ja Nee
Nieuw of gebruikt? Nieuw en gebruikt Nieuw
Beschikbaar voor personenauto’s Ja Ja
Beschikbaar voor bedrijfswagens Ja Ja
Duur van het contract 12 tot 72 maanden* 12 tot 72 maanden*
Flexibel opzeggen Ja* Nee*
Aanbetaling Optioneel Nee
Slottermijn Optioneel Nee
Inclusief verzekering Nee Ja
Inclusief wegenbelasting Nee Ja
Inclusief service en onderhoud Nee (meefinancieren mogelijk) Ja
Pechhulp Ja Ja
Afschrijving voertuig Ja Nee

*verschilt per aanbieder