Achtergrond Autonieuws

Wordt de merknaam Land Rover opgeheven? – UITLEG

april 28, 2023

Jaguar Land Rover op weg naar winstgevendheid

Jaguar Land Rover (JLR) zal zich voor 2030 herpositioneren als fabrikant van moderne luxe auto’s, waarbij elektrificatie voorop staat. Tegelijk zet het bedrijf ook stappen om financiële doelen te behalen. Voor het boekjaar 2025 moet de onderneming weer netto winstgevend zijn en voor 2026 moeten weer dubbele cijfers worden behaald voor het operationele bedrijfsresultaat (EBIT).

Jaguar Land Rover zet dit jaar al een volgende stap op het gebied van elektrificatie. Later in 2023 opent het merk de orderboeken voor de volledig elektrische Range Rover die in 2024 op de markt komt. Het eerste model van de volgende generatie middelgrote, moderne en luxe SUV’s (EMA) wordt eveneens een volledig elektrisch lid van de Range Rover familie. De introductie vindt plaats in 2025. De productie is in Halewood, Merseyside, waarmee JLR zijn investering in de toekomst van de auto-industrie in het Verenigd Koninkrijk concretiseert.

EMA-platform

Het EMA-platform wordt volledig elektrisch om in te spelen op de toenemende aandacht voor elektrificatie wereldwijd. Daarnaast biedt het flexibele Modular Longitudinal Architecture (MLA-) platform van de Range Rover en Range Rover Sport mogelijkheden voor zowel brandstofmotoren, hybride als volledig elektrische aandrijving. Op deze manier heeft JLR de flexibiliteit om zich aan te passen aan de behoeften van verschillende markten wereldwijd, waar elektrificatie mogelijk in een ander tempo verloopt.

House of Brands-concept

Als volgende stap binnen de Reimagine-strategie past JLR een House of Brands-concept toe. Daarmee wordt het unieke karakter van de merken Range Rover, Defender, Discovery en Jaguar versterkt. Hold the phone!? Dus het merk Land Rover verdwijnt? Leggen we uit aan de hand van onderstaand statement van de fabrikant.

Individuele merken, elk met hun individuele doel

“We willen klanten geruststellen dat Land Rover wereldwijd het vertrouwde merk blijft als het gaat om toonaangevende capaciteiten die worden aangeboden in Range Rover-, Defender- en Discovery-modellen, voortbouwend op 75 jaar technologische expertise. Als House of Brands treden Range Rover, Defender, Discovery en Jaguar nu naar voren als individuele merken, elk met hun individuele doel, persoonlijkheid en aantrekkingskracht. Met deze aanpak versterken we het unieke karakter van elk van de merken. De naam Land Rover gaat niet verloren; de geest ervan is – en blijft ook in de toekomst – een cruciaal onderdeel van ons DNA”, aldus de woordvoerder.

Elektrische Jaguars

De eerste van drie ‘reimagined’ moderne, luxe en elektrische Jaguars wordt een vierdeurs GT, geproduceerd in Solihull in de West Midlands, Verenigd Koninkrijk. Deze Jaguar wordt gebouwd op een eigen, unieke architectuur, JEA. Het model wordt de krachtigste Jaguar tot nu toe, met een actieradius tot 700 km en een richtprijs vanaf circa 100.000 pond. Meer informatie over de nieuwe vierdeurs GT van Jaguar wordt later dit jaar bekendgemaakt. De verkoop begint in geselecteerde markten in 2024, met de eerste aflevering aan kopers in 2025.

Electric Propulsion Manufacturing Centre

Het Engine Manufacturing Centre in Wolverhampton, Verenigd Koninkrijk, produceert momenteel de Ingenium brandstofmotoren voor de verschillende modellen van JLR. Ook deze productielocatie heeft een elektrische toekomst, namelijk de productie van elektromotoren en batterijpakketten voor de nieuwe generatie JLR-modellen. Om deze verandering te benadrukken zal de naam van de productielocatie wijzigen naar het Electric Propulsion Manufacturing Centre, kortweg EPMC.

Ook voor de historische productielocatie Castle Bromwich heeft JLR goed nieuws. Deze locatie, waar carrosseriedelen worden geproduceerd, zal worden uitgebreid en blijft daarmee ook in de volledig elektrische toekomst van JLR een cruciale rol spelen in de productie van de nieuwe generatie elektrische modellen. JLR onderzoekt de mogelijkheden voor de andere delen van de Castle Bromwich-locatie.