Autonieuws

Winterbanden in Duitsland in 2024: dit zijn de regels

december 8, 2023

Alpine-symbool op de wang

In Duitsland ben je verplicht om onder winterse omstandigheden gebruik te maken van winterbanden. Tot op heden werden vierseizoenenbanden en M+S-banden (Modder en Sneeuw) ook als acceptabel beschouwd. Vanaf oktober 2024 worden echter strengere regels van kracht voor deze laatste twee categorieën. Er moet dan ook het alpine-symbool (een berg met een sneeuwvlokje) op de wang van de band staan, zoals op winterbanden.

alpine-symbool

Boete

Als je na oktober 2024 in winterse omstandigheden in Duitsland toch met M+S-banden zonder dit logo rijdt, riskeer je een boete van 60 euro. Bovendien heb je kans dat je een strafpunt op je rijbewijs krijgt die wordt geregistreerd in het Duitse rijbewijsregister. Bij 18 strafpunten loop je het risico dat je niet meer de weg op mag in Duitsland. Als je andere weggebruikers belemmert omdat je niet de juiste banden gebruikt, kun je een boete van 80 euro krijgen en een strafpunt. Bij acuut gevaar loopt het boetebedrag op tot 100 euro en veroorzaak je een ongeluk, dan krijg je een prent van 120 euro. Maar dat is niet het enige risico dat je loopt. Duitse verzekeringsmaatschappijen kunnen moeilijk doen als je betrokken bent bij een aanrijding en niet de juiste banden onder je auto hebt.

Wat zijn winterse omstandigheden?

Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

O ja, en dan dit nog…

Nog even een puntje waarop je moet letten: Duitsland schrijft bij banden met winterse eigenschappen een minimale profieldiepte van 4 millimeter voor. Een eis die overigens ook andere landen stellen, waar winterbanden zijn voorgeschreven. Trouwens, als je naar de wintersport gaat, zijn winterbanden altijd de beste keuze. Die bieden meer grip in sneeuw dan vierseizoenenbanden of M+S-banden, zelfs als die een alpine-symbool hebben. Met winterbanden kom je gewoonweg veel beter van je plek op een helling en is je remweg aanzienlijk korter. Dus ook als je naar een land gaat waar de regels minder streng zijn: zorg voor goede winterbanden.

Duitsland scherpt regels winterbanden aan

Lees ook: Winterbanden: alles wat je moet weten