Autonieuws

Winnaar vrouwenauto van het jaar 2022 bekend

maart 8, 2022

Mannenwereld

De autowereld wordt over het algemeen als een echte mannenwereld gezien. Dat beeld klopt aardig. Een voorbeeld: in de jury van de prestigieuze Car of the Year Award – gewonnen door de Kia EV6 — zitten maar 6 vrouwen. Terwijl de jury uit 60 leden bestaat.

Women’s World Car of the Year

Vreemd en wat ouderwets eigenlijk, want alleen al in Nederland heeft 75% van alle vrouwen van 17 jaar of ouder een autorijbewijs. Er zijn dan ook genoeg vrouwen die een mening over auto’s hebben. Zoals bijvoorbeeld de 56-koppige jury van de Women’s World Car of the Year-verkiezing. Die bestaat volledig uit vrouwelijke autojournalisten, uit 40 landen van vijf continenten. In de jury zitten ook twee Nederlandse vrouwen.

Echte vrouwenauto

De criteria van de verkiezing zijn hetzelfde als de eisen die de consument heeft bij het kiezen van een nieuwe auto. Het is dus niet belangrijk of de auto een snoezige ‘vrouwenauto’ is. Ook in deze verkiezing draait het om veiligheid, kwaliteit, prijs, rijeigenschappen en ga zo maar door.

Meerdere rondes

De titel Women’s World Car of the Year wordt sinds 2009 uitgereikt en in 2021 werden 65 nieuwe modellen geselecteerd. De verkiezing van de Women’s World Car of the Year bestaat uit twee rondes. Bij de eerste ronde wordt gestemd op de winnaar binnen zes categorieën. Zo werd bijvoorbeeld de Kia Sportage uitgeroepen tot de Gezins-SUV van het jaar en de Ford Mustang Mach-E tot de Grote auto van het jaar. Pas bij de tweede ronde werd de algemene winnaar gekozen: de Peugeot 308!