Autonieuws Autosport Formule 1

Wie is Nyck de Vries?

september 7, 2022

Karten

Wat alle Formule 1-coureurs met elkaar gemeen hebben is dat ze op jonge leeftijd beginnen met karten. Zo ook voor Nyck de Vries. De uit Friesland afkomstige Nyck debuteerde in 2006 en wist niet veel later al zijn eerste kampioenschappen op zijn naam te zetten, zelfs op Europees niveau. Coureurs als Sebastian Vettel, George Russel, Alexander Albon en Lando Norris hebben dit Europese kampioenschap ook weten te winnen. Racen kan Nyck dus wel. Dat zag ook McLaren, die hem vanaf dat moment opnam in hun talentenprogramma.

Nyck_de_Vries_karting

Formule racen

Vanaf 2012 is Nyck de Vries te vinden in single-seaters. Hij begint zijn carrière in de Formule Renault 2.0, dat door de jaren heen toch wel de springplank voor de autosport is geworden. In zijn eerste raceweekend wist de Nederlander zelfs als tweede te finishen, achter Daniil Kvyat en voor Stoffel Vandoorne, bekende namen in de racerij. Uiteindelijk werd hij in zijn debuutjaar vijfde in het klassement. In 2014 werd hij kampioen in deze klasse, waarbij hij in de totaal 14 races maar liefst tien keer op het podium stond waarvan vijf op de hoogste trede.

Formule Renault 3.5

Dat kampioenschap leverde hem een zitje op bij DAMS, een team in de Formule Renault 3.5 Series. Geen misselijke klasse met wagens die beschikken over 530 pk op slechts 600 kg. In deze klasse racete hij onder meer tegen Nicholas Latifi, momenteel coureur bij Williams in de F1. Nyck presteerde in deze klasse niet onverdienstelijk met een derde plek in het kampioenschap aan het einde van zijn eerste seizoen.

GP3

In 2016 nam de Vries deel aan de GP3 Series, nu bekend als de Formule 3. Hier reed hij voor het Franse ART Grand Prix en vormde een team met Alexander Albon en Charles Leclerc. Een goed team, want in het teamklassement versloeg het de nummer twee met twee keer zoveel punten. Leclerc werd dat jaar kampioen, Albon werd tweede. Nyck moest genoegen nemen met een zesde plaats.

GP2

Toch reed hij een jaar later al een klasse hoger, in de GP2 (nu Formule 2) en deed dat voor twee teams. De eerste helft van het seizoen voor Rapax, waar hij onder andere de race in Monaco wist te winnen. De tweede helft voor Racing Engineering. Leclerc werd ook in deze klasse kampioen en verdiende daarmee een stoeltje in de Formule 1.

Nyck blijft in 2018 wel in de Formule 2, maar is dat jaar niet in topvorm. Wellicht had het iets te maken met de concurrentie. Hij eindigt het seizoen namelijk als vierde, achter George Russell, Lando Norris en Albon. Hij besluit in 2019 wederom te blijven racen in de Formule 2, waarbij Nikita Mazepin zijn nieuwe teamgenoot is. Het blijkt een mooi seizoen te zijn voor Nyck, want hij wordt kampioen in de Formule 2.

Nyck_de_Vries_GP2_kampioen

Endurance racen

Hoewel een kampioenschap in de Formule 2 vaak leidt tot een stoeltje of functie als testrijder in de Formule 1, blijft het angstvallig stil rondom de Nederlander. Om toch te kunnen racen besluit hij in 2018 te tekenen bij Racing Team Nederland, dat uitkomt in de LMP2 klasse in het WEC Edurance kampioenschap. Nyck helpt het team, dat onder meer bestaat uit oprichters Jan Lammers en Jumbo-baas Frits van Eerd, om de eerste overwinning van het team ooit te pakken tijdens de 6 uur van Fuji.

Nyck_de_Vries_LMP2

Een jaar later werd de Vries gepresenteerd bij GAZOO Racing als test- en reserverijder in de LMP1-auto van het Toyota-fabrieksteam. Hij gaat daarmee een klasse hoger rijden in hetzelfde kampioenschap, maar echt veel rijden doet de Vries helaas niet. Toch krijgt hij een aanbieding uit onverwachte hoek.

Mercedes-Benz

Want na een jarenlange samenwerking moest Nyck de Vries het talentenprogramma van McLaren verlaten. Het Formule 1-team van Mercedes ziet de komst van de Nederlander wel zitten en hengelt de coureur binnen. Weliswaar niet voor een stoeltje in de F1, maar als onderdeel van een groep simulatorcoureurs. Hij kan dit prima combineren met zijn rol als reserve-coureur bij Toyota.

Formule E

Inmiddels neemt het merk Mercedes deel aan de Formule E, de raceklasse met elektrische formule-auto’s. In het tweede seizoen dat Mercedes actief is in de Formule E wordt Nyck gepresenteerd als vaste rijder. Hij wordt daarmee teamgenoot van de Belg Stoffel Vandoorne. Het jaar erop, in het seizoen 2020-2021, wordt de Vries op de laatste racedag van het seizoen kampioen van de elektrische raceklasse.

Nyck_de_Vries_Mercedes_Formule_e_kampioen

Formule 1

In 2022 was het dan eindelijk zo ver, Nyck de Vries debuteert in een officieel Formule 1-raceweekend. Tijdens de eerste vrije training in Spanje mocht de Nederlander een testsessie doen in de Williams van Albon, waarbij hij de mogelijkheid krijgt om te wennen aan het nieuwe type F1-auto. Een aantal weken later nam de Vries plaats in de Mercedes van Hamilton tijdens de vrije training in Frankrijk. Op Monza in Italië mag de Nederlander wederom een F1-bolide besturen. Ditmaal in de Aston Martin van Sebastian Vettel, die heeft aangegeven ermee te stoppen aan het einde van het seizoen.


Nyck_de_Vries_williams


Nyck_de_Vries_Mercedes_F1

Stoeltje bij Williams?

Tegen het einde van een raceseizoen begint voor de coureurs een spannende periode. Rijderscontracten lopen af of tegenvallende resultaten worden door teams afgestraft waarna zij op zoek gaan naar een (beter) alternatief voor hun huidige rijders. Dat laatste lijkt aan de gang bij Williams. Het gerucht gaat dat Nicholas Latifi zijn plekje kwijt is na dit seizoen. Zijn opvolger zou niemand minder zijn dan Nyck de Vries. Helemaal uit de lucht komt dat gerucht niet vallen, Mercedes is immers technische partners van Williams. Bovendien ontving Nyck de Vries veel lof voor zijn prestaties tijdens de vrije training voor het team. Ook is Nyck vrijwel iedere race te vinden naast grote baas Toto Wolff in de pitbox, dus met die relatie lijkt het ook wel goed te zitten. Het is nog even afwachten of de Vries daadwerkelijk het zitje krijg. Het zou in ieder geval leuk zijn als we naar twee Nederlanders kunnen kijken in de koningsklasse van de racerij!