Autonieuws

We zagen een elektrische Lexus RZ doormidden, zo ziet dat eruit

maart 17, 2023

Gehalveerde Lexus RZ

Een doormidden gezaagde Lexus RZ ga je natuurlijk niet in de showroom tegenkomen. Daar staat altijd het eindproduct waar jij als consument mee gaat rijden. Maar het is wel interessant om te weten wat er onderhuids allemaal in een auto zit en hoe een auto is gebouwd. Bij deze ‘gehalveerde’ Lexus RZ is dat goed zichtbaar.

Geluidsisolatie

Je kan bijvoorbeeld goed zien waar een autofabrikant zijn centen in investeert. Lexus steekt bijvoorbeeld veel moeite in de geluidsisolatie van de RZ, getuige de geluidsisolatie rondom de wielkasten en zelfs in het dak. Ook met panoramadak worden de ‘lege ruimtes’ in het dak opgevuld met isolatie.

Plaatsing van batterij

Je krijgt ook een goed beeld van een batterij-elektrische aandrijflijn. Laag in het E-TNGA-platform verwerkt Lexus het accupakket. In dit geval zijn er glazen doorkijkluikjes aangebracht. Bij de productieversie is dat niet het geval. Je ziet nu wel hoe een accupakket in de auto ligt en wat er allemaal bij komt kijken.

Lexus RZ

Kijkje onder de ‘motorkap’

Interessant is ook een kijkje onder de ‘motorkap’. De Lexus RZ 450e heeft twee elektromotoren, waarvan er eentje voorin ligt. Je ziet goed alle componenten liggen, alsook alle bedrading die nodig is om alles op de juiste manier aan te sturen. Voor veel onderdelen zijn chips en printplaten nodig, want hoe meer technologie in een auto, hoe meer hard- en software er nodig is. Elke RZ is overigens uitgerust met een compacte en lichtgewicht 11 kW-boordlader, ook van dat component krijg je bij deze ‘halve’ RZ een goed beeld.

Waardering voor techniek

Het dashboard wordt tijdens het productieproces vaak in een geheel in de auto geplaatst. Daardoor weet je vaak niet wat er onder een dashboard schuilt. Hoe anders is dat bij deze Lexus. Je ziet goed alle componenten lopen, het isolatiemateriaal en dat overduidelijk een groot verschil bestaat tussen de fraaie afwerkingslaag die jij tijdens het rijden ziet en de constructie onderhuids. Wat we van deze unieke Lexus RZ leren? Dat er bij een auto het nodige aan engineering komt kijken en dat er best wat meer waardering mag zijn voor alle techniek in een auto. Elke schroef, elke stroomdraad, elke chip en elk stukje metaal of lichtmetaal heeft een functie.

Een uitgebreide review van de Lexus RZ 450e lees je hier. Check ook zeker de videoreview van de Lexus RZ.
































Lexus RZ












































Lexus RZ