Achtergrond Autonieuws

We hebben hem gevonden, de EV waar Nederland op wacht

december 8, 2022

Wuling Hongguang Mini EV

De Wuling watte? Grote kans dat je nog nooit van Wuling hebt gehoord. Het is een Chinees automerk, in handen van SAIC-GM-Wuling, een joint-venture van General Motors, SAIC en Guangxi. Sinds 2020 verkoopt het merk de Wuling Hongguang Mini EV. Een elektrische auto die omgerekend 4.200 dollar kost, of 5.600 dollar voor het topmodel. Heel betaalbaar dus.

Vier zitplaatsen

De elektrische EV biedt plaats aan vier personen en heeft standaard airco, elektrisch bedienbare ramen, een geluidsinstallatie en opbergruimte. Veiligheidssystemen als ABS, een bandenspanningscontrole en parkeersensoren zijn allemaal standaard. Tegenwoordig is ook een bestuurdersairbag aanwezig. Best compleet dus, die Wuling Hongguang Mini EV.

Binnen no-time 500.000 stuks

Nu komt het: Wuling heeft sinds de marktintroductie in juli 2020 al meer dan 500.000 exemplaren (tot januari 2022) van de compacte elektrische auto verkocht. Een half miljoen stuks! De Wuling heeft in China een heuse cultstatus bereikt. En terecht ook, want dit is wat je noemt een EV voor het volk. Op het moment van schrijven zijn er al 700.000 exemplaren gebouwd.

Prima specificaties, alleen snelladen niet mogelijk

De specificaties van de bijna drie meter lange stads-EV zijn heel acceptabel. De basisversie heeft een 27 pk en 85 Nm sterke elektromotor van Siemens en achterwielaandrijving, goed voor een topsnelheid van 100 km/u. Dankzij een 9,2 kWh batterij komt de auto op een volle lading stroom ongeveer 100 kilometer. Met een 13,8 kWh batterij is dat ongeveer 150 kilometer. In 2022 heeft Wuling een 26,5 kWh batterij toegevoegd aan de line-up met dik 240 kilometer range. Deze variant heeft ook een sterkere elektromotor van 41 pk en ook een opgewaardeerd interieur. Snelladen is niet mogelijk. Opladen gebeurt gewoon via een huis-tuin-en-keuken-stopcontact. Dat duurt wel minimaal 6,5 uur.

Copy paste

De populariteit van de krap 1,5 meter brede Wuling Hongguang Mini EV heeft ervoor gezorgd dat ook andere fabrikanten met een betaalbare EV op de markt zijn gekomen, stuk voor stuk modellen die verdacht veel lijken op de Hongguang. Denk hierbij aan de Chery QQ Ice Cream, Dongfeng Fengguang MINI EV en de BAW S3.

Zelfs een cabriolet!

Wuling heeft inmiddels ook verschillende modelvarianten van de Hongguang uitgebracht, waaronder een exclusieve Macaron-variant, een kleurrijke Gameboy-editie en een heuse cabrio! De productie van de cabriolet begon in september 2022.

FreZe Nikrob

Litouwen

In 2021 kondigde het Litouwse bedrijf Nikrob UAB een rebadge-versie van de Mini EV aan, de FreZe Nikrob genaamd. De eindassemblage vindt plaats in Vilnius, Litouwen. De vanafprijs start bij 13.000 euro en loopt op tot 15.500 euro voor de long range versie. Nikrob UAB heeft het dus goed begrepen. Nu nog een partij in Nederland die de Hongguang naar ons landje haalt. Want een betaalbare EV van ongeveer 15.000 euro ziet iedereen wel zitten. Al realiseren wij ook wel dat er dan wat aanpassingen aan het ontwerp noodzakelijk zijn, met name om de veiligheid te verhogen.