Autonieuws

Wat is VinFast? – 10 vragen over dit nieuwe automerk dat naar Nederland komt

juli 14, 2022

1. Wanneer komt VinFast naar Europa?

Net als veel andere kersverse automakers – die voornamelijk uit China komen – heeft VinFast grote plannen om de wereld te veroveren. In tegenstelling tot de meeste merken uit China, wil VinFast snel meters maken. Geen half werk, maar meteen volle bak vooruit. Veel Chinese autobouwers beloven al jaren dat ze naar Europa en Nederland komen, maar VinFast geeft gewoon een tijd en een plaats: voor het eind van het jaar introduceren ze in Frankrijk, Duitsland en Nederland twee volledig elektrische SUV’s: de VF 8 en VF 9. Niet veel later komt ook de VF 7 richting Europa.

2. Waar kan ik een VinFast bestellen en bekijken?

Rond dezelfde tijd opent het merk zijn eerste fysieke dealer in Amsterdam, waarna spoedig nog vier locaties zullen openen in Nederland. In Duitsland komen 25 vestigingen en in Frankrijk zijn plannen voor 20 stores. Geïnteresseerde Fransen kunnen terecht in onder meer Nice, Parijs en Marseille. Duitsers kunnen straks een van de VinFast-modellen fysiek bekijken in München, Keulen en Berlijn. Een VinFast bestellen kan momenteel al via hun Nederlandse website.

3. Leuk, maar wat is VinFast precies?

De kans is groot dat je nog nooit van het merk gehoord hebt. VinFast maakt onderdeel uit van de Vingroup en maakt pas sinds 2017 auto’s. Met hulp van Pininfarina en BMW werden in 2018 twee modellen op de Vietnamese markt gebracht: de Lux A2.0 en Lux AS2.0. Een sedan en een SUV, beide getekend door Pininfarina. Tijdens ons bezoek rollen de laatste exemplaren van deze modellen van de band, want het merk wil zich volledig richten op EV’s. Voor de elektrische VinFast-modellen werd Pininfarina wederom ingeschakeld om het design te verzorgen. Het resultaat zijn de VinFast-modellen VF 5, VF 6, VF 7, VF 8, VF 9. Volledig elektrische bussen en scooters bouwen ze overigens ook. VinFast speelt met de gedachten om die ook naar Europa te brengen in de toekomst.

4. Wat is de Vingroup?

VinFast maakt onderdeel uit van de Vingroup, een van de grootste particuliere bedrijven uit Vietnam. De Vingroup werd dertig jaar geleden opgericht door de inmiddels 53-jarige Phạm Nhật Vượng. Met een vermogen van naar schatting 7,5 miljard euro is hij de eerste miljardair van het land. Zijn carrière begon hij gek genoeg niet in zijn thuisland, maar in Oekraïne. Destijds een communistisch land, net zoals Vietnam dat nu officieel nog steeds is. Naast het runnen van een noedelrestaurant, produceerde en verkocht hij in de jaren 90 instant noedles in Oekraïne. De noedle-business liep zo goed, dat hij in 2009 de hele toko aan Nestlé wist te verkopen voor 150 miljoen dollar.

Meerdere sectoren

In de tussentijd bouwde hij in zijn thuisland aan de Vingroup. Het groeide al snel uit tot een groot conglomeraat, dat inmiddels actief is in de Vietnamese bouw- en vastgoedsector en grote belangen heeft in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en toerisme. Het lijkt soms alsof het halve land in handen is van de Vingroup. In Hanoi en Ho Chi Minh-stad – de grootste stad van Vietnam – staan hele wijken vol met hagelnieuwe wolkenkrabbers – Vinhomes – die allemaal eigendom zijn van de Vingroup. Als je ergens anders in Vietnam op vakantie gaat is de kans groot dat je terechtkomt in één van de fabelachtige Vin-resorts. Verzwik je je enkel op vakantie? Dan stap je in een taxi – vaak een Vinfast-model – en ga je naar een VinHospital. Verveel je je op vakantie? Dan ga je naar één van de gigantische pretparken van de Vingroup: VinWonders.

Het bedrijf heeft zelfs een van de hoogste gebouwen van Azië in handen (17e hoogste wereldwijd), de 461,2 meter hoge Landmark 81. Een eigen universiteit hebben ze ook. In Hanoi kun je naar de – hoe kan het ook anders heten – VinUniversity. Dat is niet een of andere Mickey Mouse-universiteit. Het wisselt studenten uit met Cornell University, de elite-universiteit uit de Verenigde Staten.

5. Moet ik een nieuw automerk uit Vietnam serieus nemen?

Geen kleine speler dus, de Vingroup. VinFast – de autotak van Vingroup – moet je dan ook niet zien als een kleine startup, die altijd zonder geld zit en iedere maand moet overleven. Er is veel geld en VinFast pakt alles groot aan. Net buiten Hanoi heeft het merk binnen 21 maanden een fabriek uit de grond gestampt met een omvang waar ze bij de bloemenveiling in Aalsmeer haast jaloers op zijn.

De fabriek is compleet geautomatiseerd. Tijdens onze rondleiding in de fabriek wijzen de Vietnamezen trots op robotarmen waar de fabriek vol mee staat. Er staat met grote rode letters ABB op de robots. Zwitserse topkwaliteit. De prijs van één zo’n robotarm durven we hier niet eens op te schrijven. De Vietnamezen nemen kwaliteit serieus, dat is duidelijk.

6. Produceren ze hun eigen accupakketten?

Ook krijgen we de battery plant te zien. Hier schroeven de Vietnamezen hun accupakketten zelf in elkaar. Nou ja, ook hier doen robots voornamelijk het werk. De batterijcellen komen van bekende producenten, zoals Samsung en CATL. Vanaf 2024 wil VinFast solid-state-accu’s in hun auto’s leggen. Het merk heeft kortgeleden aangekondigd tientallen miljoenen te investeren in ProLogium, een bekende producent van next-generation solid-state-accu’s. De eerste ProLogium-fabriek zal in 2023 zijn deuren openen.

7. Hoe zit het met de VF 8?

De VF 8 en VF 9 zijn de eerste twee modellen die naar Nederland komen, ergens in december 2022. De VF 8 is de kleinste van het duo, maar kun je met een lengte van 4,75 meter geen kleine SUV noemen. Er zijn twee uitvoeringen: de Eco en Plus. Je kunt uit twee accupakketten kiezen: 82 of 87,7 kWh. De Eco-variant haalt met het klein accupakket 420 kilometer op een enkele lading en 471 kilometer met het grote pakket. Bij de Plus-variant is dat 400 of 447 kilometer. Onze test met de VF 8 lees je binnenkort op deze site.

8. Komt de VinFast VF 9 ook naar Nederland?

Ja, de VinFast VF 9 is het tweede model dat naar Nederland komt. Deze flinke zevenzitter is ook leverbaar met twee accupakketten: 92 kWh en 123 kWh. Het grote accupakket zorgt uiteraard voor meer range, maar niet voor meer vermogen. Beide uitvoeringen beschikken dankzij twee elektromotoren over 408 pk en 620 Nm. Dit model is extra interessant voor grote gezinnen, want elektrische auto’s met drie zitrijen zijn er haast niet. Alleen de Mercedes-Benz EQB en Tesla Model X kun je momenteel krijgen met zeven zitplaatsen.

9. Wat kost een VinFast VF 8 en VF 9?

Voor de VF 8 vraagt VinFast minimaal 44.350 euro en voor een VF 9 betaal je minimaal 59.200 euro. Bij de zojuist genoemde prijzen is de accu nog niet inbegrepen. Pas vanaf 2024 is het mogelijk om een auto inclusief batterij te kopen. Tot die tijd moet je een accu-abonnement afsluiten. Er zijn twee abonnementsvormen: Fixed en Flexible. Het Fixed Package heeft geen kilometerbeperking en kost maandelijks 120 euro voor de VF 8 en 150 euro voor de VF 9. Als je maandelijks minder dan 500 kilometer rijdt, moet je voor het Flexible-abonnement gaan. De prijzen hiervan maken de Vietnamezen binnenkort bekend.

10. Hoe zit het met de garantie?

VinFast geeft 10 jaar garantie op een VF 8 of VF 9, of tot 200.000 kilometer. In het abonnement zijn verder alle onderhouds- en reparatiekosten inbegrepen. Ook de eventuele vervanging van het accupakket, wanneer de restcapaciteit onder 70% zou dalen, is een kosteloos onderdeel van het abonnement. Zo heb je volgens het merk geen zorgen over het accupakket én blijft de aanschafprijs behapbaar voor de klant. Het merk verwacht dat na 2024 50% van de kopers een Vinfast EV kiezen met een accu-abonnement, de andere helft koopt de auto inclusief accupakket.