Achtergrond

Wat is LPG? De voor- en nadelen op een rij

december 23, 2022

LPG-installatie

In de meeste gevallen wordt een LPG-installatie pas achteraf ingebouwd in een benzineauto. Bij het inbouwen van een LPG-installatie wordt de auto van een extra tank voorzien in of onder de bagageruimte. Of het verstandig is om je auto om te laten bouwen vertellen we je hier.

LEES: BENZINEAUTO OMBOUWEN NAAR LPG, LOONT DAT?

Af-fabriek

Er zijn echter ook autofabrikanten die een LPG-auto af-fabriek leveren. Het bekendste voorbeeld hiervan is Dacia. Sommige Dacia-modellen zijn leverbaar met een Bi-Fuel aandrijflijn, die zowel benzine als LPG lust. Bijvoorbeeld de nieuwe Dacia Jogger.

Voordelen LPG

Een voordeel van het rijden op LPG is dat de CO2-uitstoot lager is in vergelijking met benzine en diesel. Een ander voordeel is dat een LPG vaak een stuk goedkoper is dan deze brandstoffen. Als je dus veel rijdt ben je al snel goedkoper uit met een LPG-installatie. Doordat je gebruik maakt van een zuinige brandstofvorm, mag je bovendien gewoon in milieuzones rijden.

Nadelen LPG

Een nadeel van het rijden op LPG is dat de installatie aangeschaft moet worden. Inclusief inbouwkosten ben je al snel 1.500 tot 3.000 euro kwijt. Als je op zoek gaat naar een LPG-auto is het dus slim om te zoeken op tweedehands-modellen die al een LPG-installatie hebben.

Wegenbelasting LPG-auto

Je betaalt ook meer wegenbelasting voor een LPG-auto en het verbruik van een LPG-auto ligt 15% hoger dan het verbruik van een benzineauto. In sommige parkeergarages is het bovendien niet toegestaan om met een LPG-auto te parkeren. Moderne LPG-installaties zijn veilig, maar toch weren sommige parkeergarage dit soort auto’s.

Tanken

Een ander groot nadeel is dat niet alle tankstations in Nederland LPG verkopen. Alleen bemande tankstations mogen LPG aanbieden en zelfs die bieden niet allemaal LPG aan. Ook is het prijsverschil tussen tankstations groot. In de ANWB Onderweg-app kan je inzien welke tankstations LPG verkopen en tegen welke prijs.

LPG tanken buitenland

In het buitenland is het ook niet makkelijk om LPG te tanken. Zorg dat je de juiste verloopstukken voor je LPG-installatie bij je hebt, omdat sommige landen een ander vulpistool gebruiken. Let ook op of jouw LPG-auto door alle tunnels mag rijden. Een LPG-auto mag bijvoorbeeld niet op de autotrein van Frankrijk naar Engeland door de kanaaltunnel.

De lijst met nadelen is langer dan die met voordelen, maar het prijsvoordeel maakt natuurlijk een hoop goed. Met het juiste uitzoekwerk wat betreft tanken ben je al snel goedkoper uit als je écht veel kilometers maakt.

Bekijk ook: