Achtergrond Autonieuws

Wat is het trekgewicht van een auto?

december 14, 2022

Hoe wordt trekgewicht van een auto bepaald?

De fabrikant van de auto bepaalt het trekgewicht van de auto. Dat trekgewicht is berekend aan de hand van een aantal factoren, zoals trekkracht van de motor en of de auto gebouwd is om zware dingen te trekken. Dit wordt ook uitvoerig door de fabrikant getest. Je kunt je voorstellen dat sommige auto’s beter zware aanhangers kunnen trekken dan anderen. Zo komt een dikke Duitse diesel stationwagen met gemak de Franse Alpen op met een caravan van 1.500 kg, terwijl een kleine stadsauto bij wijze van spreken de vijfde versnelling niet eens haalt.

trekhaak_aankoppelen_trekgewicht _900x506

Wat zijn de regels voor het trekken met de auto?

Het is niet zo dat je zomaar alles mag trekken met je auto. Los van het feit of de auto het wel kan, is het belangrijk om te weten of jij het wel kan. Voor sommige aanhangers heb je bijvoorbeeld een apart rijbewijs nodig. Hieronder vind je alle regels voor het rijden met een aanhanger.

Wat mag ik trekken met rijbewijs B?

Met het standaard autorijbewijs, rijbewijs B, mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kg. Oftewel, de aanhanger plus wat je wil vervoeren in de aanhanger mag samen niet meer wegen dan 750 kg. Je mag ook een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo, maar alleen als de auto plus de aanhanger met inhoud samen niet meer dan 3.500 kg wegen. 

trekhaak_trekgewicht _900x506

Wat is een Rijbewijs B+ (code 96)

Wilde je vóór 2013 een combinatie rijden van meer dan 3.500 kg moest je in het bezit zijn van rijbewijs BE. Na 2013 is het mogelijk om met rijbewijs B+ (code 96) een combinatie te rijden tot 4.250 kg, dat is dus aanhanger plus inhoud en auto. Met dit rijbewijs hoeft dus niet meer het volledige rijbewijs BE te halen als je toch meer wilt trekken dan de 3.500 kg die je met rijbewijs B mag trekken, tot 4.250 kg weliswaar. Het examen voor rijbewijs B+ (code 96) is dan ook minder zwaar dan voor BE.

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Als je het rijbewijs BE gehaald hebt vóór 19 januari 2013 mag je iedere aanhanger of oplegger achter je auto hangen, mits de auto het mag trekken.. Er geldt dus geen grens voor het leeggewicht + laadvermogen. Heb je het rijbewijs BE gehaald na 19 januari 2013 gelden er andere regels: de aanhanger mag dan maximaal 3.500 kg wegen (aanhanger + inhoud).

aanhanger_trekgewicht _900x506

Wat is het trekgewicht van mijn auto?

Hoeveel jouw auto mag trekken staat vermeld op het kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben 0 kg op het kentekenbewijs staan. Dit betekent dat het niet mogelijk is om een aanhanger met deze auto te trekken. Dit zijn auto’s die ook niet te bestellen zijn met een trekhaak. Dit kan om verschillende redenen zo zijn. De motor of de auto kan bij voorbeeld niet sterk genoeg zijn om een aanhanger te trekken of het monteren van een trekhaak is gewoonweg niet mogelijk, door een centrale uitlaat bijvoorbeeld. Trek nooit meer dan het maximale trekgewicht dat vermeld staat op het kentekenbewijs. De fabrikant stelt niet voor niets een max in. Het voorkomt dat de belangrijke componenten van de auto kapotgaan, zoals de koppeling of oververhitte remmen.

Trekgewicht elektrische auto

Voor elektrische auto’s werkt het trekgewicht precies hetzelfde als bij auto’s met een verbrandingsmotor. Bij de eerste generatie elektrische auto’s waren er nog maar weinig elektrische auto’s die een aanhanger mochten trekken. Toch zie je dat steeds meer elektrische auto voorzien zijn van een trekhaak en een relatief hoog trekgewicht hebben op het kentekenbewijs. Zo werd de elektrische Hyundai Ioniq 5 zelfs ‘Trekauto van het jaar 2022’. Wel heeft het trekken van een caravan of zware aanhanger negatieve invloed op de actieradius.

Meer weten? Lees hier alles over het trekgewicht van een elektrische auto.

2022_FORD_MACH-E_TOWING_03