Achtergrond

Wat is een turbo en hoe werkt het?

juli 26, 2022

Wat is de functie van de turbo?

Een motor heeft lucht nodig om brandstof te kunnen verbranden. Hoe meer lucht een motor krijgt, hoe meer brandstof hij kan verbranden. Een turbo geeft een motor meer lucht. Zo worden de motorprestaties beter, zonder meer cilinderinhoud toe te voegen. De turbo wordt soms ook wel uitlaatgasturbo genoemd. Dit komt omdat een turbo aangedreven wordt door uitlaatgassen. Een turbo zorgt dus voor betere luchtstroom naar de motor toe, waardoor de prestaties beter worden.

Hoe werkt een turbo precies?

Een turbo kun je goed vergelijken met een waterrad. Vervang dan even het water door uitlaatgassen. De uitlaatgasstroom drijft dan een turbinewiel aan. Het turbinewiel is verbonden met het compressorwiel. Het compressorwiel zorgt ervoor dat er meer verse lucht in het inlaatsysteem van de auto komt. Dit zorgt voor meer vermogen.

Turbogat

De as met het compressorwiel en het turbinewiel vindt je in het lagerhuis. Het lagerhuis, is onderdeel van het binnenwerk. Een turbo werkt pas als er voldoende uitlaatgasstroom is. De tijd die de turbo nodig heeft om op toeren te komen noemt men het turbogat. Bij moderne auto’s wordt dit turbogat voorkomen, door middel van een computer. Er zijn ook turbo’s die elektrisch aangedreven zijn, zodat er helemaal geen turbogat ontstaat.

Hoe lang gaat een turbo mee?

Om de turbo zo lang mogelijk goed te houden, is goede smering van de turbo-as zeer belangrijk. Wat je zelf kan doen om je turbo minder te laten slijten, is de motor goed op temperatuur te laten komen voordat je het gaspedaal dieper intrapt. Verbruikt je auto meer olie dan normaal of komt er veel rook uit je uitlaat? Rijd dan even langs de garage, om je turbo te laten controleren.

Waarom maakt een turbo soms geluid?

Bij sommige turbomotoren hoor je een bepaald geluid als je je voet van het gaspedaal afhaalt. In het Engels wordt dit geluid vaak een ‘turbo flutter’ genoemd. Dit fluitende geluid komt door de gasklep van de motor die dichtgaat. De druk van de lucht die de turbo geeft kan dan nergens heen. Deze lucht gaat dan terug de turbo in, omdat het nergens anders heen kan. Het precieze geluid is de lucht die langs het compressorwiel gaat.

Lees ook: