Autonieuws

Waarom is een elektrische auto voordeliger in onderhoud?

april 29, 2022

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een elektrische auto is flink voordeliger in onderhoud vergeleken met een benzine- of dieselauto. Dat wordt opnieuw bevestigd door After Sales Monitor van BOVAG en RAI Vereniging, gepubliceerd in maart 2022.

Uit dit grootschalige onderzoek naar onderhoud en reparatie bij Nederlandse autobedrijven blijkt dat in 2021, over een heel jaar gemeten, gemiddeld € 529 per auto is uitgegeven aan onderhouds- en reparatiekosten. Bij een elektrische auto was dat bedrag een stuk lager: gemiddeld € 340 per jaar.

Waarom lagere onderhoudskosten?

Een reguliere brandstofauto heeft vooral onderhoud nodig omdat zo’n auto heel veel draaiende onderdelen bevat. De meeste bewegende onderdelen zijn onderhevig aan slijtage en moeten daardoor worden gesmeerd. Door hitte-ontwikkeling moeten veel onderdelen ook worden gekoeld. Koelvloeistof en motorolie moeten echter na verloop van tijd worden vervangen.

Ook filtersystemen voor olie en brandstof moeten periodiek worden vervangen. Verder zijn er ook onderdelen die na verloop van tijd kapot kunnen gaan door slijtage of veroudering en volgens de fabrieksvoorschriften na een bepaald aantal kilometers of jaren moeten worden vervangen.

Bij een elektrische auto die wordt aangedreven door een elektromotor is dit allemaal niet van toepassing. Het aandrijfsysteem van een elektrische auto is aanzienlijk minder gecompliceerd en er zijn veel minder onderdelen die bewegen en slijten. Een elektrische auto heeft niet eens een versnellingsbak. Een elektrische auto heeft daarom ook geen vloeistoffen en filters aan boord die na verloop van tijd moeten worden vervangen.

Regeneratief remmen

Ook de remmen van een elektrische auto slijten minder snel dan bij een brandstofauto. Dat komt doordat een elektrische auto beschikt over een regeneratief remsysteem, waarbij de auto afremt op de motor. Hierdoor hoef je het rempedaal minder vaak te gebruiken – vooral in stadsverkeer – en slijten de remblokken en -schijven dus minder snel dan gebruikelijk.

Specialistisch personeel

Er zijn natuurlijk wel allerlei andere zaken die bij het reguliere onderhoud van een elektrische auto moeten worden gecontroleerd en waarvoor specialistisch personeel voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het geavanceerde hoogspanningssysteem en de strenge veiligheidseisen die daarmee gemoeid zijn. Geheel onderhoudsvrij is een elektrische auto niet, maar dat je bespaart op onderhoudskosten, wordt keer op keer in de praktijk aangetoond.