Autonieuws

Waarom de MINI Clubman uit productie gaat

maart 22, 2023

MINI Clubman een icoon

Een estate van MINI, dat is de MINI Clubman. Het is een iconisch model dat al langer bestaat dan je zou denken. De oorspronkelijke klassieke Mini Clubman dateert namelijk al uit 1969. Ontwerper Roy Haynes vertelde ooit het volgende: “De indruk dat alleen lelijke dingen functioneel kunnen zijn, is nu verdwenen.”

In 2007 een nieuwe Clubman

De Mini Clubman werd een hit en veroverde tot in 1981 de markt als compacte stationwagon met verlengde wielbasis en een ‘shooting brake’-carrosserie. De MINI Clubman uit 2007 was een moderne interpretatie van het klassieke shooting brake-concept. De achterbank was alleen toegankelijk via het rechter achterportier, dat naar achteren opende. Aan de linkerzijde was geen achterportier. Met de derde modelgeneratie uit 2015 groeide de MINI Clubman naar 4,25 meter in lengte. Daarmee werd het een van de grootste MINI-modellen ooit. Hij werd ook een stukje ruimer en het model had twee volwaardige achterportieren. Dat bleek toch wat handiger in de praktijk.

MINI Clubman Final Edition

Waarom gaat de MINI Clubman uit productie?

Na meer dan 50 jaar stopt de productie van de MINI Clubman. In februari 2024 is het zover. Maar waarom gaat de Clubman uit productie? De reden is simpel: om plaats te maken voor de nieuwe generatie MINI-modellen. De fabrikant moet kritisch kijken naar beschikbare productieplaatsen. In de toekomstplannen van het merk is niet langer ruimte voor een auto als de Clubman. De focus ligt meer en meer op compacte crossovers.

Dus de Clubman stopt, zomaar?

MINI neemt gelukkig wel afscheid in stijl. Zie hier namelijk de MINI Clubman Final Edition. De op 1.969 exemplaren gelimiteerde Final Edition van de MINI Clubman verwijst naar het jaar waarin de oorspronkelijke Mini Clubman werd geïntroduceerd. Er komen dertig exemplaar naar Nederland.

Interieur MINI Clubman Final Edition

MINI Clubman Final Edition

De Final Edition is verkrijgbaar als Cooper of Cooper S. Er is keuze uit de carrosseriekleuren Nanuq White, Enigmatic Black en Melting Silver III. Zaken als de grille-omlijsting en bovenrand van de dwarsbalk in de grille zijn afgewerkt in de kleur Shimmer Copper: een verwijzing naar de designhistorie van de Clubman. De 18-inch wielen hebben een Shimmer Copper tint. Een glanzend ‘Final Edition’-opschrift is een ander kenmerk van de speciale uitvoering, net als de ‘1 of 1.969’-badge op de C-stijlen. De Union Jack-achterlichten verwijzen naar de Britse oorsprong van de MINI Clubman.

Interieur

De instaplijsten zijn voorzien van een modelspecifiek ‘Final Edition’-opschrift, dat ook terugkomt op de onderste spaak van het met Nappaleder beklede sportstuur. De met leder beklede MINI Yours sportstoelen en ingenaaid Final Edition-logo zijn uitgevoerd in Dark Maroon. Inzetstukken van antracietkleurige piqué-stof en blauwe stiksels zorgen voor een opvallend contrast. MINI gebruikte deze stoelen eerder in de exclusieve MINI 60 Years Edition. Optioneel is de MINI Clubman Final Edition leverbaar met MINI Yours Leer Carbon Black sportstoelen. Bij de voorpassagier herinnert een ‘1 of 1.969’-badge nog eens aan de exclusiviteit van deze uitvoering. Een vergelijkbare badge is ook te vinden op de Velours vloermatten.

Productie

De productie van de 1.969 exemplaren van de MINI Clubman Final Edition start in juli 2023. De auto reserveren via de MINI-dealer is al mogelijk. Prijzen volgen begin juni 2023.











Interieur MINI Clubman Final Edition