Autonieuws

Vooruitblik autojaar 2023: Nile van Leeuwen

januari 7, 2023

Eerst even een terugblik: welke auto is je persoonlijke favoriet van 2022?

Dat is voor mij de Bugatti Mistral. Om diverse redenen. Ten eerste is de Mistral het summum van exclusiviteit, performance en design tegelijkertijd. Een auto die tot het laatste ventieldopje met chirurgische precisie is ontworpen. Veel beter dan dit wordt het niet, als je het mij vraagt.

En kijk toch eens naar dat ontwerp. Dat is toch buitenaards? Toen ik jong was, had ik een poster van een Ferrari F40 boven m’n bed hangen. Dat was toentertijd dé ultieme sportwagen. Als ik nu aan mijn zoontje vraag welke autoposter hij wilt hebben, dan kiest hij voor de Bugatti Mistral. Zo’n auto is het, met een eeuwige heldenstatus. Een auto die over een aantal decennia alle veilingrecords verbreekt.

Maar dat niet alleen. De Bugatti Mistral is ook de laatste in zijn soort. Het is de laatste die met die krankzinnige W16-motor wordt geleverd. Die zestiencilindermotor met vier turbo’s, zonder elektrische hulpmotor en een vermogen van 1.600 pk. Het einde van de W16 zegt alles over de tijd waarin we leven. Een tijd waarin steeds meer auto’s elektrisch worden, tot het moment dat er helemaal geen auto’s met een traditionele verbrandingsmotor meer worden gemaakt. Die transitie is begonnen, er is geen weg meer terug. En ook Bugatti moet eraan geloven.

Wat was je absolute automotive hoogtepunt van 2022?

Als autosportliefhebber kan ik er niet omheen. Mijn automotive hoogtepunt van 2022 was de onthulling van de Ferrari 499P, de racewagen waarmee het Italiaanse merk voor het eerst sinds vijftig jaar weer meedoet in de hoogste klasse van de 24 uur van Le Mans, ofwel de Le Mans Hypercar (LMh) klasse.

De laatste deelname van Ferrari in de hoogste Le Mans-klasse dateert alweer van 1973, toen het merk tweede werd met de Ferrari 312P. Het was opnieuw een deceptie voor het Italiaanse team, dat in 1965 voor het laatst een overwinning boekte in de legendarische 24-uursrace. Enzo was er helemaal klaar mee en trok de stekker uit alle Le Mans-activiteiten.

Nooit gedacht dat Ferrari ooit zou terugkeren in de hoogste Le Mans-klasse, maar in juli 2023 staat de 499P toch echt aan de start. Het belooft een groot feest te worden, want de race die in het weekend van 10-11 juni 2023 wordt verreden, is ook nog eens honderdste editie van de 24 uur van Le Mans. Natuurlijk moet Ferrari daar bij zijn, precies vijftig jaar nadat ze zelf zijn uitgestapt. Dat vind ik mooi. 2024 belooft trouwens een nog leuker jaar te worden, want dan doet ook Lamborghini mee aan de 24 uur van Le Mans, van oudsher de grootste aartsrivaal van Ferrari.

Overigens was de lancering van de Ferrari Purosangue in 2022 ook wel ‘een dingetje’. Dit is de eerste SUV/crossover van het Italiaanse merk, een auto waarvan de komst door Ferrari jarenlang werd ontkend.

Naar welke auto kijk je het meest uit in 2023? En waarom?

Ik heb een zwak voor Alfa Romeo. Ondanks dat het merk in de afgelopen decennia onherstelbaar veel reputatieschade heeft opgelopen en er qua verkoopcijfers nauwelijks meer toe doet, heeft Alfa Romeo voor mij toch iets magisch.

En als het merk dan bevestigt dat in 2023 een nieuwe tweezits sportwagen wordt onthuld die geïnspireerd is op iconische sportwagens uit het verleden, zoals de 33 Stradale en 8C, dan word ik helemaal blij. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een stijlicoon wordt waar iedere autoliefhebber van droomt. Er zijn genoeg dingen bij Alfa Romeo om te verbeteren, maar auto’s designen kunnen ze als de beste. Naar verwachting wordt die nieuwe sportwagen aangedreven door een verbeterde versie van de V6 bi-turbomotor, die ook in de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio ligt en is ontwikkeld met hulp van Ferrari. Dat het een hybride wordt met elektrische ondersteuning is overigens niet uitgesloten. Kortom: een auto waar ik erg naar uitkijk.

Van welke elektrische auto heb jij hoge verwachtingen in 2023?

Genoeg over exotische Italiaanse sportwagens en krankzinnig dure Bugatti’s. De auto waar ik veel van verwacht komend jaar, is een 100% elektrische middenklasser waar heel veel automobilisten om staan te springen. Namelijk een elektrische auto met voldoende ruimte, een uitstekende actieradius, een complete uitrusting, goede bouwkwaliteit en een hoog veiligheidsniveau die wél betaalbaar is voor het grote publiek. En dan heb ik het over de MG4 Electric (video rijtest).

Veel automobilisten willen wel elektrisch rijden, maar de meeste elektrische auto’s zijn gewoon nog te duur. Dat komt ook deels doordat veel nieuwe elektrische modellen in de duurdere SUV-klasse vallen. MG is momenteel een van de weinige EV-merken met opvallend aantrekkelijke prijzen, maar die ook gewoon goede auto’s bouwt, met een fatsoenlijke actieradius en alles erop en aan. De MG ZS EV werd in 2019 direct een succes en ik verwacht hetzelfde van de MG4 Electric.

Met deze auto kaapt MG veel kopers weg voor de neus van Volkswagen, dat een aanzienlijk hoger bedrag vraagt voor de vergelijkbare Volkswagen ID.3. En dat MG uit China komt is geen issue (meer). Wie zich eventjes verdiept in SAIC Motor, het moederbedrijf van MG, begrijpt al snel waarom MG wordt gezien als een veelbelovend automerk voor de komende jaren.

Is er nog een bepaalde auto waar je extra naar uit kijkt?

Ik ben ook nieuwsgierig naar de 100% elektrische Opel Astra Sports Tourer. Dit is de eerste traditionele stationwagen met elektrische aandrijving van een Europees automerk. De nieuwe Astra Sports Tourer is een ruime gezinsauto met uitstekende specificaties, veel moderne technologie en een stoere uitstraling. Maar verder zonder overbodige poespas en een redelijke prijs. Een auto voor het volk, zoals de Opel Astra (en daarvoor de Kadett) altijd geweest is. Alleen nu met elektrische aandrijving. Ik ben erg benieuwd hoe de markt hierop reageert zodra de elektrische Astra in de lente van 2023 is te bestellen. Of dat men toch de voorkeur geeft aan een veel te dure, zware en onzuinige SUV.

Je goede voornemen voor 2023 is…

We zijn eind 2022 gestart met de tweewekelijkse AutoRAI Podcast. Superleuk initiatief en een waardevolle toevoeging aan de activiteiten van AutoRAI.nl.

Het is leuk om hierbij betrokken te zijn, nieuwe uitzendingen voor te bereiden en interessante gasten te benaderen. Een goede voornemen voor 2023 is dan ook om de AutoRAI Podcast op alle gebieden te blijven verbeteren en steeds meer luisteraars te verblijden met interessante gesprekken.