Autonieuws

Voorkom problemen: kies de juiste accu en vervang deze op tijd!

februari 25, 2022

Start/stop-systeem

Welk type accu je nodig hebt, is vooral afhankelijk van het type voortuig waarin je rijdt. Ga je een autoaccu kopen, dan zijn er enkele belangrijke punten om op te letten. Op de eerste plaats is van belang of jouw auto is uitgerust met een zogenoemd start/stop-systeem. Dit is een brandstofbesparend systeem waarbij de motor van de auto geheel uitgeschakeld wordt op het moment dat je stilstaat of zelfs als je het gaspedaal loslaat. Dergelijke systemen vereisen speciale accu’s, dus let hier goed op.

Merk en type

Los van het bovenstaande verschilt het type accu vaak al per merk en type auto. Handig is het daarom om eerst een kentekencheck nieuwe autoaccu uit te voeren. Die wijst je vanzelf de weg naar de juiste accu. De accu moet immers precies passen in het voertuig, dus met alleen het juiste vermogen ben je er nog niet. De uitsparing voor het plaatsen van de accu is doorgaans exact op maat gemaakt en als je dan een accu aanschaft die een centimeter te groot is, kom je van een koude kermis thuis.

Capaciteit

Ook de capaciteit van de accu moet overeenkomen met de door de autofabrikant geadviseerde specificaties. Het is mogelijk om een accu met een hogere capaciteit te kiezen (mits die qua formaat past in het voertuig), maar met een te lage capaciteit zal het elektrische systeem van je auto niet correct kunnen functioneren. Een ander aandachtspunt is de precieze plek van de accupolen. Je sluit de rode kabel van je voertuig aan op de pluspool van de accu en dat moet natuurlijk wel passen. Veel mensen laten het vervangen van een accu over aan de garage, maar met bovenstaande instructies kun je het prima zelf.