Autonieuws

Voor in de woonkamer: Brough Superior Dagger

november 25, 2022

De Dagger van de kleine producent Brough Superior in het Franse Toulouse is zeker berijdbaar, maar deze creatie met veel carbon, goudkleurige componenten en geborsteld aluminium is nog meer het bekijken waard. Je kunt er zittend op een krukje uren naar turen om elke minuut weer nieuwe details te ontdekken.

Kunstwerk van Brough Superior

Kijk maar eens naar de beelden. Dan zal je begrijpen dat aan deze Brough Superior Dagger handen van vaklui hebben gewerkt. Met de beste materialen, minutieus afgewerkt en met oog voor samenhang en historisch besef in elkaar gezet. Duur? Ja. Prijs al bekend? Nog niet, maar reken er maar op dat die richting de 70 mille zal gaan. De Brough Superior Lawrence waarop de Dagger is gebaseerd heeft immers al een prijskaartje van 66.000 euro.

Lawrence of Arabia

Je moet meer dan 100  jaar terug om het bijzondere en exclusieve karakter van deze Dagger te begrijpen en nog meer op waarde te kunnen schatten. Lawrence of Arabia, een Britse legerofficier, reed in 1917 op een Brough Superior S.S.100 door de Sahara. Een motor waarvan de kwaliteit destijds op gelijke hoogte stond als bij de auto’s van Rolls Royce. Het was ook de eerste motor die de snelheidsgrens van 100 mijl doorbrak. 160 km/uur was in de jaren tien van de vorige eeuw onvoorstelbaar snel. De Brough Superior van toen dankt hieraan de typeaanduiding S.S.100.

Brough Superior SS100

Brough Superior legendarisch merk

Tot de Tweede Wereldoorlog heeft Brough Superior motorfietsen geproduceerd. Daarna was het over voor het merk. Te duur! Want in de wederopbouw na de oorlog was behoefte aan betaalbare tweewielers. Het merk is pas in 2018 weer uit de mottenballen gehaald door een paar Britse en Franse designers die in dat jaar hun eerste creatie showden en dat was de S.S.100, naar het voorbeeld van de oerversie. De Brough Superior Lawrence verscheen in 2020 vervolgens ten tonele als eerste productiemodel. Op elke show trok die megaveel belangstelling van bezoekers door het gedetailleerde uiterlijk.

Naam Dagger ontleent aan klassiek wapen

De naam Dagger van de nieuwe roadster is ontleend aan het Arabische wapen dat Lawrence of Arabia aan zijn riem droeg. Die kreeg hij na het winnen van de slag om Aqaba. Het wapen Dagger was jarenlang in handen van een particulier en die schonk het in 2020 aan het National Army Museum in Londen. Precies in het jaar dat Brough Superior de Lawrence uitbracht.

Prestaties ook spectaculair?

De motorfiets Dagger heeft ogenschijnlijk evenveel museale waarde als het wapen waaraan hij zijn naam dankt. Zijn de prestaties even spectaculair als het uiterlijk? Dat valt te betwijfelen. De 997 cc V-twin (oei wat is dat blok mooi) levert 75 kW (102 pk) en slechts 87 Nm. Een beetje zeshonderd van Japanse makelij doet dat ook. Het gewicht van 200 kg is wel mooi gering. Niettemin zal hij het in acceleratie en topsnelheid afleggen tegen 1.000 cc roadsters van andere merken, die veelal minder dan een derde kosten.

In huis zetten of rijden?

Dus als je de centjes hebt om een Brough Superior aan te schaffen, dan wil je er lang van kunnen genieten, toch? Dan geef je hem in elk geval een warm en droog plekje en liefst goed in het zicht. En als het dan toch mooi weer is, dan duw je de Dagger je woonkamer uit voor een ritje naar het terras of de boulevard waar je nog meer liefhebbers een visuele traktatie bezorgt.