Achtergrond Autonieuws

Volkswagen ID. Buzz OvDG: dit is de hipste ambulance van Nederland!

mei 12, 2023

De Volkswagen ID. Buzz is op steeds meer locaties in Nederland te zien. We mogen het gerust zeggen: de hippe elektrische bus is een groot succes. Je ziet ze al in diverse vormen en uitvoeringen. Dit exemplaar is extra bijzonder. Deze Volkswagen ID.Buzz is namelijk het nieuwste speeltje van UMCG Ambulancezorg. Het is een Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) voertuig. UMCG Ambulancezorg gaat de ID. Buzz testen als hulpverleningsvoertuig.

Van eerste hulp tot huisbezoek

UMCG Ambulancezorg brengt goede zorg naar mensen in Drenthe en een deel van Fryslân. Omdat die zorg bestaat uit meerdere facetten, doet UMCG Ambulancezorg momenteel een uitgebreide proef met de ID. Buzz, om te onderzoeken voor welke taken de elektrische bus van Volkswagen zoal ingezet kan worden.

“Wij testen hem momenteel onder andere als OvDG-voertuig. Tegelijkertijd onderzoeken we ook zijn kwaliteiten als huisartsenauto voor ons zusje MAI Medische Diensten, voor huis- en locatiebezoeken in de regio”, verklaart Ben Hendriks, coördinator mobiliteit en ALS ambulancechauffeur bij UMCG Ambulancezorg.

Toeters en bellen

Voor deze praktijkproef heeft UMCG Ambulancezorg een ID. Buzz personenuitvoering ingezet, geleverd door Volkswagen-dealer Century die door Visser – de ombouwspecialist van hulpverleningsvoertuigen in Leeuwarden – letterlijk en figuurlijk van alle toeters en bellen is voorzien. Zo werd de ID. Buzz uiterlijk in een ambulance-wrap gezet en is hij voorzien van de benodigde optische geluidssignalen, communicatieapparatuur en natuurlijk ook de bekende blauwe ambulanceverlichting.

Bijzonder aan die laatste is dat daarvoor een nieuwe techniek is toegepast waarbij de verlichting nu in de auto, achter de voor-, zij- en achterruiten is geplaatst, in plaats van op het dak, zodat de ideale stroomlijn van de ID. Buzz ambulance niet wordt verstoord.

Andere ambulance

Over een unieke ambulance gesproken: heb je deze BMW 6 Serie Cabrio al gezien? Ook dat is een officiële ambulance!