Geen onderdeel van een categorie

Vijf redenen om (niet) een Volkswagen Taigo te kopen

mei 9, 2022

Waarom zou je wel een Volkswagen Taigo moeten kopen?

1. Looks

De Volkswagen Taigo is in basis een T-Cross, maar dan met een coupé-achtige daklijn. De crossover heeft daarmee een sportiever voorkomen en onderscheidt zich zo van zijn toch ietwat saaie (maar zeer praktische) broer. Zeker in de R-line uitvoering en met deze groene lak is de Taigo zeker geen muurbloempje.

2. Aandrijving

Onze testauto heeft de 1.0-liter driecilinder benzinemotor met 110 pk. Hij is gekoppeld aan de automatische zeventraps DSG. Een prettige combinatie voor dagelijks gebruik. Ondanks dat de R-line-uitvoering met sportieve accenten dat wel doet vermoeden, hoef je geen strepentrekker te verwachten. Toch is de auto vlot genoeg en klinkt de motor leuk. Bovendien is de aandrijving zeer zuinig. Zonder al te veel focus te hebben gehad op zuinig rijden, haalt de Taigo met gemak 1 op 16.

3. Rijeigenschappen

De Taigo staat op hetzelfde platform als de Polo. Toch rijdt de Taigo aanzienlijk volwassener. Dat komt mede doordat de Taigo ietsje langer, breder en hoger is dan de Polo. Hierdoor biedt hij niet alleen meer ruimte binnenin, maar ook een beter rijgedrag. Dat is vooral merkbaar op de snelweg en in bochten.

Volkswagen_Taigo_interieur

4. Kofferbakruimte

Voor het segment beschik je in de Taigo over een zee aan ruimte in de kofferbak, 440 liter om precies te zijn. De vloer is in hoogte verstelbaar en de achterbank is plat te leggen mocht je behoefte hebben aan nóg meer ruimte. In eerste instantie denk je dat de aflopende daklijn een beperkte factor gaat zijn bij het vullen van de kofferbak, maar in de praktijk valt dit heel erg mee.

Volkswagen_Taigo_kofferbak

5. Digital cockpit

Aan elektronische luxe geen gebrek in deze Taigo. Natuurlijk is onze testauto voorzien van de nodige opties – met onder meer stoelverwarming, panoramadak en R-line-pakket – maar de ‘Digital Cockpit’ is standaard en krijg je zelfs al op de minst luxe Taigo. Via de bediening op het stuur kun je het 20,3-inch display voor je neus naar eigen smaak personaliseren. Van een overzicht met al je rijstatistieken tot een minimalistische lay-out voor meer rust. Erg prettig.

Bonusreden: De stoelen zitten opvallend goed! Vooral op de achterbank zit je meer in de bank dan er bovenop.

Waarom zou je geen Taigo moeten kopen?

1. Best duur

De Taigo zoals wij hem reden kost, op 300 euro na, 40.000 euro. Een hele smak geld voor een compacte crossover. Zoals je eerder hebt kunnen lezen heeft deze specifieke auto een hoop opties, maar ook de instapper is al gauw 5.000 euro duurder dan de vergelijkbare Renault Captur en zelfs 6.000 euro duurder dan de Seat Arona. Hij is overigens even duur als de T-Cross.

2. Wéér een coupé-crossover

Dit is zowel een reden om de Taigo wel of niet te kopen: de Taigo is één van de vele coupé-crossovers. Ook hier op de redactie zijn de meningen verdeeld over deze carrosserievorm. Hoe dan ook, het is een carrosserievorm die snel aan populariteit wint, dus we zullen er vrede mee moeten hebben.

Volkswagen_Taigo_aflopende daklijn

3. Voelt soms wat goedkoop

Ondanks de premium prijs van de Taigo, voelt niet alles even premium aan. Van de deurgrepen en het metaalachtige geluid bij het dichtslaan van de deuren tot sommige plastics in het interieur. Je verwacht toch net iets meer bij een Volkswagen.

4. Instap achterin

Een nadeel van een aflopende daklijn: de instap achterin. Hoewel de hoofd- en beenruimte achterin meer dan voldoende is, moet de lange medemens zich eerst naar binnen zien te wurmen.

5. Alles gaat met aanraking

Van het instellen van de navigatie tot het bedienen van de climate control, alles gaat door middel van input via aanraking. Daar zijn we geen fan van. Na verloop van tijd zit het hele dashboard onder de vingerafdrukken en tijdens het instellen van de airco zijn je ogen van de weg. Niet ideaal dus.

Volkswagen_Taigo_climate_control

Bonusreden: De aan/uit knop van het infotaiment heeft een logootje dat nooit in het midden staat. De OCD’ers trekken dit niet.