Autonieuws

Video: zelfrijdende Tesla vindt sneeuw helemaal niks

januari 5, 2023

Prijzige optie, dat Full Self-Driving Capability

Liefst 7.500 euro kost de optie Full Self-Driving Capability bij Tesla. Voor dat bedrag krijg je alle functies van Standaard Autopilot en Enhanced Autopilot, maar ook verkeerslicht- en stopbordherkenning en binnenkort ook het volgende: automatisch sturen op straten binnen de bebouwde kom. Best omvangrijk dus.

Gebruik het niet in de sneeuw

Toch wordt het gebruik van de Full Self-Driving Capability van Tesla na het zien van deze video in de sneeuw afgeraden, aangezien de software kennelijk nog niet overweg kan met situaties met beperkte grip. In een video van InsideEV’s is goed te zien hoe een Tesla in een winters Detroit grote moeite heeft met de sneeuw in de stad. Dan doelen we niet op winterse neerslag, want het is droog op het moment van de opnames. Nee, het gaat hier specifiek om een besneeuwde en dus gladde ondergrond.

“Systeem niet getraind op sneeuw”

De bestuurder moest al snel ingrijpen. De auto ging te snel rijden waardoor hij bij sturen al snel grip verloor. De auto begon ook te glijden terwijl het stoplicht op rood stond. De bestuurder: “Ik kan mijn zinnen niet eens uitspreken zonder dat de auto gek wordt.” De chauffeur zegt ook: “Ik denk niet dat ze het neurale systeem helemaal hebben getraind op sneeuw.”

Beta-versie

Tesla timmert juridisch alles wel dicht door te stellen dat de Full Self-Driving Capability nog een beta-ontwikkeling is en dat er dus haken en ogen zitten aan het actuele systeem. Maar ook dat bestuurders zelf verantwoordelijk moeten nemen door het systeem op een verstandige manier te gebruiken. Maar dat het systeem niet overweg kan met een gladde ondergrond is toch best opmerkelijk. Want sneeuw is in sommige delen op de wereld toch vrij normaal. Werk aan de winkel dus voor Tesla en zelf achter de knoppen als je in de sneeuw rijdt.