Autonieuws

Video: vrachtwagen met tank van Defensie crasht op de A12

juli 25, 2022

Freak accident

Dit noem je nou in het Engels een freaky accident. Een vrachtwagen van Defensie kreeg maandagmiddag op de A12 bij Reeuwijk een lekke band, waardoor de bestuurder de macht over het stuur verloor. Saillant detail: op de oplegger van de vrachtwagen staat een tank. De combinatie vrachtwagen + tank kwam tegen een geluidsscherm tot stilstand.

Leopard-tank

Uiteraard is het niet de bedoeling dat een vrachtwagen direct van de weg raakt als één van de banden het begeeft, maar heel vreemd is het wellicht niet. De tank die op de oplegger staat is een Leopard 2A6, de zwaarste gevechtstank van de Nederlandse landmacht. De hele oplegger lijkt door zijn hoeven te zijn gegaan.

59.900 kg

Het 60 ton wegende monster is het krachtigste wapensysteem van ons leger. Gevechtsklaar weegt hij exact 59.900 kilogram en inclusief schietbuis is hij 10,97 meter lang. Dankzij een 1.500 pk sterke 46,0-liter V12 biturbo dieselmotor (dat lees je goed) kan hij een topsnelheid van 68 kilometer per uur halen. In principe kan de tank dus zelf naar huis rijden. De verplichte minimumsnelheid, ook wel de minimumconstructiesnelheid genoemd, op de snelweg is 60 kilometer per uur. In de video hieronder kun je de ravage zien die de vrachtwagen heeft aangericht.

Lees ook: de 10 goedkoopste tankstations van Nederland