Autonieuws

(VIDEO) Opel Astra GSe en Grandland GSe zijn extra sportief

december 9, 2022

Grand Sport Electric

Vanaf 2028 wil Opel een volledig elektrisch merk zijn. Vanaf 2024 al moet er in de showroom naast elk model ook een geëlektrificeerde versie staan. Achter het stuur van de duurzame modellen hoef je je niet te vervelen. Het merk brengt namelijk onder het GSe-label extra lekker sturende en rijk uitgeruste (deels) elektrische modellen op de markt.

Sportief

De GSe-modellen krijgen niet alleen sportieve looks, maar ook bijbehorende rijeigenschappen. Volgens Opel mogen toekomstige GSe-klanten zich verheugen op een chassis dat garant staat voor rijplezier. Ook zal de GSe-line-up ‘Autobahn-proof’ zijn, dankzij uitgebreide tests op de Duitse snelwegen. Daarnaast zullen de GSe-modellen deze eigenschappen combineren met de mogelijkheid om plaatselijk emissievrij te rijden.

Opel Manta GSE

Het is niet de eerste keer dat Opel deze drie letters op een auto plakt. In het verleden bracht het merk een extra sportieve Commodore GS/E en Monza GSE uit. De terugkeer van het GSe-label werd in 2021 al een beetje aangekondigd met de Manta GSe concept: een elektrisch eerbetoon aan de iconische Opel Manta die vijftig jaar geleden werd geïntroduceerd met een viercilinder benzinemotor. De Opel Manta GSe ElektroMOD is een zogeheten restomod. Het is een klassieke Manta, maar Opel heeft er onderhuids een andere, meer moderne twist aan gegeven en de benzinemotor vervangen door een elektrische variant.

Plug-in hybrides

In de toekomst kunnen we volgens Opel extra sportieve volledig elektrische auto’s verwachten, maar het merk trapt het GSe-avontuur af met twee plug-in hybrides: de Grandland GSe en de Astra GSe. Beide modellen hebben meer vermogen dan de reguliere uitvoeringen en een gewijzigd onderstel en design.

Opel Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe

De Astra is al leverbaar als plug-in hybride met 180 pk, maar de GSe uitvoering beschikt over 45 extra paarden. De 1,6-liter viercilinder werkt samen met een elektromotor, die samen 225 pk leveren. Het koppel is ook niet mis: 360 Nm. Een 0-100-tijd geeft Opel nog niet prijs, maar reken erop dat de sportieve Astra dit binnen acht seconden doet.

KONI-dempers

Het onderstel is ook aangepakt en is met 10 millimeter verlaagd. Het remsysteem is krachtiger en de auto is voorzien van FSD (Frequency Selective Damping) dempers van de Nederlandse schokdemperfabrikant Koni uit Oud-Beijerland. Deze oliegevulde schokdempers worden automatisch stijver als je een stevig potje stuurt met de Astra GSe. De ESP-instellingen van beide GSe-modellen zijn aangepast, zodat je meer speelruimte hebt.

Duistere look

Aan de buitenkant herken je een Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe aan een hoop zwarte accenten. De compleet nieuwe voorbumper is haast volledig zwart. Andere kenmerken van de Opel Astra GSe zijn lichtmetalen 18-inch wielen – geïnspireerd op die van de volledig elektrische Manta GSe-concept – en een GSe-embleem op de achterklep. In het interieur monteert Opel met Alcantara beklede sportstoelen voorin. Ze houden je goed op je plek, maar zitten ook verrassend lekker. Ze hebben namelijk AGR-certificering en zijn dus goed voor de rug.

Opel Grandland GSe

Ook de Grandland is voortaan leverbaar als extra sportieve GSe-versie. De SUV is uitgerust met een 1,6-liter viercilinder en twee elektromotoren, samen goed voor 300 pk. Dankzij het riante vermogen schiet de auto in slechts 6,1 seconden van 0 naar 100 km/u. Zijn topsnelheid ligt op 235 km/u. Maak je alleen gebruik van de elektromotoren, dan ligt de topsnelheid op 135 km/u.

Onderhuids

Volgens Opel stuurt ook de Grandland GSe extra leuk. De stuurinrichting is aangepast, waardoor hij directer moet sturen. Ook de wielophanging is flink aangepast en zijn de veren een stuk stijver dan bij een reguliere Grandland. Bovendien is ook dit model voorzien van FSD-dempers van Koni.

Zwarte motorkap

Opel heeft ook de Grandland GSe extra sportief aangekleed. Denk aan een opvallende diffuser aan de achterkant, stoere 19-inch lichtmetalen wielen en een knalgeel GSe-logo op de achterklep. Een zwarte motorkap is als optie leverbaar, een typisch kenmerk van de sportieve Opel-modellen van vroeger. In de video hieronder vertellen we je meer over de nieuwe GSe line-up van Opel.