Achtergrond Autonieuws

VIDEO: Nissan Ariya sleept caravan omhoog op skipiste in Landgraaf

april 30, 2024

Goede trekauto

Caravaneigenaren weten dat een goede trekauto het verschil kan maken tussen een geslaagde vakantie en een teleurstelling. Maar wat maakt een auto geschikt als trekauto? Is het alleen de krachtige motor die telt? Nee, stabiliteit en controle zijn net zo belangrijk. Om te laten zien dat de Nissan Ariya al deze eigenschappen bezit, heeft het merk de elektrische SUV de steile helling van Snowworld in Landgraaf opgestuurd. De top bereiken is op zichzelf al een prestatie, want maar weinig auto’s rijden zomaar een gladde helling met een hellingspercentage van 25% op. Maar Nissan wilde bewijzen dat de Ariya nog meer in zijn mars heeft, dus hebben ze voor de stunt ook een flinke caravan achter de auto gekoppeld.

Dakar-coureur

Achter het stuur werd de Nederlandse coureur Tim Coronel geplaatst. Het is bekend dat hij een flink potje kan sturen, toch hadden we onze twijfels of de Ariya de top zou halen. De indoorpiste in Landgraaf is niet zomaar een heuveltje. We hadden zelf al moeite om de 400 meter lange piste omhoog te klauteren. Zelfs met onze stevige bergschoenen was het een hele klus om grip te krijgen, dus hoe gaat een auto met een forse caravan erachteraan dat dan wel voor elkaar krijgen in de sneeuw?

Geen aanloopje

Dan was er nog een probleem: de baan in Landgraaf is onderaan niet lang genoeg om een aanloop te nemen. Daar had Coronel wel een oplossing voor. De Dakar-coureur plaatste de Ariya met caravan dwars voor de startlijn, zodat hij toch nog een paar extra meters had om vaart te maken. Met een driftende caravan achter zich scheurt hij spectaculair over de startstreep, om vervolgens direct hoogtemeters te winnen. Met zijn voet stevig op het gaspedaal klimt de SUV-caravan-combinatie tot onze verbazing gecontroleerd omhoog. Binnen een minuut staat de caravan bovenaan de pitste. We zijn niet de enige die onder de indruk zijn van wat er net is gebeurd. “Bizar! De Nissan Ariya e-4ORCE klaarde de klus alsof het niks was. Ik had echt niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan”, aldus Coronel.

Hoe dan!?

Voor de sneeuwstunt heeft Nissan de Ariya e-4ORCE niet speciaal aangepast. De auto is rechtstreeks vanaf het hoofdkantoor in Nederland naar Landgraaf gereden, heeft daar zijn ding gedaan en is vervolgens weer terug naar huis gereden. Uiteraard stond hij wel op winterbanden. Hoe kan hij dan zo makkelijk omhoog zijn gereden? De Ariya in kwestie is een E-4ORCE variant, met vierwielaandrijving. In tegenstelling tot reguliere 4WD-auto’s kan de e-4ORCE-technologie de krachtverdeling van de twee motoren extreem snel aanpassen. De auto weet welke wielen grip hebben en stuurt daar direct vermogen heen, waardoor hij stabiel blijft, zelfs in moeilijke omstandigheden. Het systeem zorgt ook voor meer precisie bij het sturen en beperkt het onnodige bewegingen van de auto, wat voor meer comfort zorgt. In de video hieronder zie je de spectaculaire sneeuwrit:

Lees ook: EV-ROADTRIP van Nederland naar Scandinavië IN DE WINTER: episch of afzien?