Autonieuws Elektrisch

VIDEO: Hyundai Ioniq 5 N heeft uniek ‘motorgeluid’

mei 5, 2023

Dat de Hyundai Ioniq 5 N een spektakelstukje gaat worden, wisten we al. De gepeperde elektrische hatchback deelt zijn techniek met de Kia EV6 GT, krijgt een vermogen van bijna 600 pk en heeft zelfs een heuse driftmodus! In de nieuwe teaservideo van Hyundai is voor het eerst te horen dat de Koreanen de Ioniq 5 N ook een eigen motorgeluid meegeven. Qua klank lijkt het geluid in de verte op dat van een verbrandingsmotor, maar dan verweven met de typische zoem van een elektrische auto.

In de video is de Ioniq 5 N te zien op de straten van Seoul en op de iconische Nürburgring. Dat laatste is niet zo gek, aangezien de N-divisie van Hyundai daar vlakbij een eigen ontwikkelingscentrum heeft. De kleine Nürburgring-stickers op de achterruiten van de Ioniq 5 N geven al prijs dat de auto daar de nodige testkilometers heeft afgelegd. Rijplezier staat dus behoorlijk hoog in het vaandel van Hyundai, iets wat de driftende Ioniq 5 N goed illustreert.

Ook geluid bij gas los

Het meest bijzondere aan de soundtrack van de Ioniq 5 N is dat er bepaalde eigenschappen van een verbrandingsmotor in zijn verwerkt. Zo is op de video te horen dat de motor de ’toerenbegrenzer’ aantikt en dat de auto bij gas los ‘plofjes’ lijkt te geven. Dit alles natuurlijk tussen aanhalingstekens, want het is allemaal nep. Toch kan kunstmatig geluid wel degelijk bijdragen aan het rijplezier. Bij veel moderne verbrandingsmotoren zijn plofjes in de uitlaat in principe ook kunstmatig op gang gebracht.

Uiterlijk Ioniq 5 N

Een AutoRAI-lezer, die graag anoniem wil blijven, spotte de Ioniq 5 N onlangs in de buurt van de Nürburgring. Op de foto’s zijn de uiterlijke aanpassingen van de hete EV goed te zien. Zo krijgt de Ioniq 5 N een speciale voor- en achterbumper, bredere spatborden en een unieke dakspoiler met een driehoekig derde remlicht. Gezien alle teasers duurt het vermoedelijk niet lang meer voordat Hyundai het doek van de Ioniq 5 N trekt. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar dit bommetje!