Autonieuws

Verkoopstart: Is de Microlino stadsauto een koopje?

oktober 13, 2023

Microlino: meer ‘auto’ voor je geld

Je ziet ze steeds vaker: compacte elektrische stadsvoertuigen. Denk maar aan de Opel Rocks-e, de Biro, Canta, Carver en ga zo maar door. Wat vaak tegenvalt is het elektrische rijbereik. Op papier haal je met een Rocks-e van Opel bijvoorbeeld maar 75 kilometer. Maar daar is de prijs dan ook naar, want het Opeltje kost maar iets meer dan 8.500 euro. Dan is er nog een ‘issue’: de topsnelheid. Vaak gaan stadsauto’s van dit kaliber niet harder dan 45 km/u. Microlino vliegt alles net even anders aan. Volgens de makers is de Microlino de ‘ideale mix van een motorfiets en een auto’.

Microlino vraagt allereerst aanzienlijk meer geld, maar dan krijg je ook veel meer ‘auto’ voor je investering. Ook de topsnelheid is aanzienlijk hoger. Zelfs het basismodel haalt al 90 km/u. Maar wellicht lopen we iets te hard van stapel. Eerst maar eens even inzicht geven in de beschikbare versies van de Microlino.

De kleinste batterij

De Urban heeft altijd een lithium-ionbatterij van 6 kWh, waarmee je tot 90 km per oplaadbeurt aflegt. Deze versie is voorzien van een kleine ingebouwde lader met een maximumvermogen van 1,35 kW. De oplaadtijd bedraagt tot 80 procent ongeveer 4 uur.

Drie batterijpakketten

Vanaf uitrustingsniveau Dolce is er keuze uit meerdere batterijpakketten. Er is keuze uit een 6 kWh, 10,5 kWh of 14 kWh lithium-ionbatterij. De variant met 10,5 kWh – meerprijs 1.500 euro – heeft een maximaal rijbereik van 175 kilometer, een ingebouwde lader met een oplaadvermogen van 2,6 kW en een oplaadtijd van 3 uur tot 80 procent. De grootste batterij van 14 kWh heeft een meerprijs van 3.000 euro. Je krijgt in dat geval 230 kilometer rijbereik en een ingebouwde lader met een maximumvermogen van 2,6 kW. De oplaadtijd bedraagt 4 uur (80%).

Verschil in gewicht en afmetingen van Microlino

Het gewicht van de Microlino verschilt logischerwijs afhankelijk van accupakket. Het basismodel met 6 kWh weegt 496 kilogram. De versie met 10,5 kWh accu weegt 513 kilogram en de 14 kWh-variant heeft een gewicht van 530 kilogram. Erg groot is de Microlino niet. Er zit niet voor niets ‘micro’ in de naam. De lengte bedraagt 2.519 mm, de breedte komt uit op 1.473 mm en de hoogte is 1.501 mm. Er is plaats voor twee inzittenden. Er is verder ruimte voor drie bierkratten of 230 liter aan spullen.

Vermogen elektromotor en prestaties

De elektromotor levert een vermogen van 12,5 kW en 89 Nm aan koppel, goed voor een topsnelheid van 90 km/u en een 0-50-tijd van 5 seconden. Als eerste in zijn klasse beschikt de Microlino over een zelfdragend aluminium koetswerk. Het voertuig heeft verder een versterkte stalen deur en onafhankelijke ophanging op alle wielen.

Uitrusting

Standaard is de Microlino al aardig rijk uitgerust. Denk aan centrale vergrendeling, elektrische verwarming met drie niveaus, een ventilatiesysteem, een verwarmde achter- en voorruit, vier USB-aansluitingen, schuiframen en een Type 2-laadkabel van 4 meter om op te laden aan een Wallbox.

De afwerking van het interieur van aardig hoog niveau. Afhankelijk van de gekozen variant beschikt de Microlino ook over een smartphonehouder, een zonnedak, een dashboardstrip in geanodiseerd zwart aluminium, een flessenhouder en interieurpanelen gemaakt van milieuvriendelijke natuurlijke vezels.

Start levering Microlino

De Microlino is per 1 november 2023 te bestellen. Dat kan online of bij een van de erkende vestigingen in Den Haag, Schiedam, Amsterdam, Utrecht, Weesp en Bussum, waar uiteraard een proefrit met de Microlino kan worden gemaakt. De Microlino is ontwikkeld door het Zwitserse familiebedrijf Micro en wordt geproduceerd in Turijn. De Microlino wordt geïmporteerd en gedistribueerd onder de vlag van Koninklijke Louwman Group.