Achtergrond

Utrecht schaft gratis parkeren op feestdagen af, ’niet inclusief’

december 23, 2022

Gratis parkeren Utrecht

Wie volgend jaar met Kerstmis, Goede vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn auto in Utrecht parkeert, riskeert een boete of wielklem als hij vergeet parkeergeld te betalen. Een ingediende motie van GroenLinks, Partij voor de Dieren, Student & Starter en D66 om gratis parkeren op feestdagen af te schaffen is in de Domstad namelijk aangenomen.

Waarom?

De fracties dienden de motie in november 2021 in omdat het parkeerbeleid in de stad niet inclusief zou zijn. Op christelijke feestdagen mogen automobilisten vrij parkeren, maar op feestdagen van andere religies niet. Oneerlijk, volgens de fracties. Omdat het onmogelijk is om vrij parkeren op elke religieuze feestdag toe te staan, stelde de partijen voor om gratis parkeren dan maar op álle feestdagen op te heffen.

‘Reguliere dag’

Het college heeft de motie aangenomen en vanaf 1 januari 2023 wordt iedere feestdag als een ‘reguliere dag’ gezien wat betreft parkeren. Utrecht moet voor deze nieuwe maatregel eerst zelf de portemonnee trekken. De stad moet alle parkeerautomaten aanpassen en moet rondom alle (christelijke)feestdagen inwoners informeren over de wijziging in het parkeerbeleid

Eerste stad in Nederland

Het is de zoveelste klap voor bezoekers en bewoners van Utrecht met een auto. Niet alleen zijn de tarieven voor zowel kort parkeren als vergunningen extra omhoog gegaan, in november maakte de stad ook bekend dat het als eerste in Nederland in de hele stad betaald parkeren gaat invoeren. Vanaf 2024 komen er in iedere straat parkeermeters te staan. Niet alleen in het centrum, maar ook in wijken als Vleuten-De Meern, Zuilen, Overvecht en Leidsche Rijn, waar weinig tot geen parkeerproblemen zijn.

Lees ook: