Achtergrond Autonieuws

Unieke ‘opvolger’ van de Nissan GT-R te koop

oktober 24, 2022

Nissan Nismo

Na zo’n 15 jaar lijkt het doek te vallen voor de Nissan GT-R. Het model is wereldwijd uit de prijslijst gehaald en er is nog geen opvolger aangekondigd. Volgens Nissan-topman Ashwani Gupta hoeven fans zich geen zorgen te maken. Hij verklaarde eerder dit jaar aan AutoRAI.nl dat de GT-R en 400Z terug zullen keren naar Europa, maar pas wanneer ze geëlektrificeerd zijn. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Wie niet kan wachten op een nieuwe GT-R, moet als een speer het vliegtuig naar Canada pakken. Daar staat namelijk een zeer zeldzame, hagelnieuwe GT-R50 te koop.

Nissan GT-R 50

De Nissan GT-R50 kwam in 2019 in zeer beperkte oplage op de markt en is het resultaat van een samenwerking tussen Nissan en Italdesign. Nissan vierde dat jaar de 50ste verjaardag van de Nissan GT-R en Italdesign hun vijftigjarig bestaan. Vandaar dan ook de naam GT-R50. De productie liep van 2019 tot 2021 en in totaal zijn er slechts 19 exemplaren gebouwd. Als basis voor het model werd de Nissan GT-R Nismo gebruikt.

720 pk

Onder de motorkap vindt je dus een dubbelgeblazen 3,8-liter V6. De motor is echter niet standaard. Nismo – de performance-afdeling van Nissan – is namelijk aan de haal gegaan met de V6. Het vermogen is door onder meer nieuwe injectoren, drijfstangen, intercoolers opgeschroefd naar 720 pk en 793 Nm koppel. Ook heeft de GT-R50 een nieuw uitlaatsysteem en grotere turbo’s. Om het geweld tot stilstand te krijgen heeft Nismo bij Brembo aangeklopt voor een set goeie remmen. De kleur van de Japanse schoonheid is Liquid Silver Metallic, een optie van 25.000 euro.

Italdesign

Italdesign is een designhuis uit Turijn en is onderdeel van Audi. Het bekendste project van de Italiaanse autobouwer is de Italdesign Zerouno. Dit is in de basis een Lamborghini Huracán, maar dan met geheel nieuw plaatwerk. Na de Lamborghini Huracán, werd het in 2018 tijd voor de Nissan GT-R50.

Prijs onbekend

De eerste eigenaar van de Nissan GT-R50 heeft er nog geen enkele kilometer mee gereden. Momenteel staat de auto te koop bij Legendary Motorcar Company in Canada. De auto is daar terechtgekomen nadat de eerste eigenaar hem inruilde op een andere auto. Het Canadese bedrijf publiceert geen prijs bij de Nissan GT-R 50. Wel weten we dat de Nissan de GT-R50 een nieuwprijs had van een miljoen dollar. De huidige prijs zal inmiddels flink opgelopen zijn, aangezien het een exclusief model is en er bovendien dus nog geen opvolger van de GT-R is aangekondigd.

Foto’s: Legendary Motorcar Company