Autonieuws

Tweedehands kopen? Kies voor een private lease occasion!

augustus 16, 2022

Ook een tweedehands auto kan in de private lease

Een nieuwe auto is niet voor iedereen weggelegd. Occasions, daar moeten wij Nederlanders het vooral van hebben. Vorig jaar werden in Nederland iets meer dan 2 miljoen occasions verkocht.

Stijgende prijzen

De afgelopen jaren zijn de prijzen van tweedehands auto’s flink gestegen. Gemiddeld betaalde je in 2020 nog ongeveer 17.000 euro voor een occasion, vorig jaar steeg het bedrag dat je voor een tweedehands moest neertellen tot ruim 21.000 euro.

Niet alleen brandstofauto’s, maar ook steeds meer elektrische auto’s komen op de tweedehandsmarkt. Van alle mensen die vorig jaar hun allereerste elektrische auto kochten, koos ging ruim een kwart (28 procent) voor een tweedehands EV. Dat was in 2019 nog maar 16 procent.

Elektrische occasions

Dat elektrische auto’s ook als occasion in trek zijn, dat zie je terug in de prijzen. Uit onderzoek van RVO blijkt dat autokopers gemiddeld 10.000 euro meer betalen voor een tweedehands EV dan hun laatste brandstofauto nog waard was.

Schrik je van de aanschafprijs van een tweedehands auto? Misschien is een private lease occasion de oplossing. Zo rij je voor een vast bedrag per maand in jouw ‘nieuwe’ tweedehands auto. Bij leasen denk je misschien in eerste instantie aan nieuwe auto’s. Als particulier kun je ook gewoon een occasion leasen. Dat werkt hetzelfde als het private leasen van een nieuwe auto, maar kan veel voordeliger.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een auto leasen: je weet precies waar je aan toe bent. Geen plotselinge onaangename financiële verrassingen dus. Afschrijving, wegenbelasting, verzekering, onderhoud, reparaties, pechhulp en zelfs vervangend vervoer: dat is allemaal bij de prijs inbegrepen. Je moet alleen nog zelf tanken.

Er zijn ook een paar nadelen. Het is een beetje afhankelijk van je situatie of private lease duurder of goedkoper uitvalt dan kopen. In alle gevallen krijg je er een hoop zekerheid voor terug. Een ander nadeel is dat je minder keuze hebt; niet elke auto is beschikbaar als private lease occasion. Maar dat scheelt misschien ook weer keuzestress, nietwaar?