Achtergrond Autonieuws

Tweede kans voor Brabantse Lightyear, investeerders uit Zuid-Korea

augustus 1, 2023

Bernd Martens en John Heller

Lightyear kondigt de benoeming van Bernd Martens en John Heller als nieuwe leden van de Raad van Commissarissen aan. Lightyear verwacht dat de toevoeging van deze twee ervaren leiders uit de branche de bedrijfsvoering zal versterken en zal bijdragen aan de missie van het bedrijf om mobiliteit te verduurzamen.

Bernd Martens

Dr. Bernd Martens heeft een uitgebreide CV in de auto-industrie als voormalig lid van de Raad van Bestuur van Audi AG.  Martens heeft al eerder aan Lightyear bijgedragen als Senior Adviseur, maar begon zijn carrière in de auto-industrie meer dan 30 jaar geleden bij Mercedes-Benz. Door de jaren heen heeft Martens vervolgens diverse hogere functies bekleed bij onder andere Volkswagen en Audi, over de hele wereld, waaronder Duitsland, Brazilië, Mexico en Italië. “Zijn ervaring op het gebied van financiering, inkoop en IT maakt hem een betrouwbare adviseur in de auto-industrie. Hij is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen en zal zijn expertise toevoegen aan de operatie en strategische planning”, aldus Lightyear in het officiële persbericht.

John Heller

Naast Martens treedt John Heller toe tot de Raad van Commissarissen, een ervaren bestuurder met een sterke staat van dienst op het gebied van corporate governance. Van 2017 tot voor kort was Heller CEO van de Louwman Group, een familiebedrijf dat al 100 jaar actief is in diverse producten en diensten op het gebied van mobiliteit. Voorafgaand aan zijn functie bij de Louwman Group bekleedde Heller posities als directeur en CEO in de bank- en verzekeringswereld, onder andere bij Nationale Nederlanden en de ING Group. Hellers benoeming versterkt verder het commitment van Lightyear aan effectief toezicht en governance.

Bernd Martens en John Heller van Lightyear

Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear

Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear, zegt: “We zijn dankbaar om Bernd Martens en John Heller te verwelkomen in onze Raad van Commissarissen. Hun uitgebreide kennis van de branche, leiderschapskwaliteiten en operationele ervaring maken hen zeer waardevolle toevoegingen aan Lightyear. “De expertise van beide, in het opbouwen en leiden van organisaties, zal een belangrijke rol spelen in het begeleiden van Lightyear in de aankomende fase.”

Lightyear Layer

Lightyear heeft als einddoel om de Lightyear 2 in productie te nemen, maar het bedrijf investeert ook in Lightyear Layer. Dit biedt zonne-energieoplossingen die de CO2-impact van mobiliteit en de afhankelijkheid van opladen verminderen en de operationele vrijheid en het gebruiksgemak vergroten. Door de kracht van de zon te benutten, draagt het aanbod van Lightyear Layer bij aan een duurzamere toekomst en vermindert het de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen. Meer informatie over Lightyear Layer is nog niet bekend.

Zonne-energie

De missie van Lightyear is het in staat stellen van rijden op de grootste energiebron van de natuur, de zon. Een belangrijke rol is weggelegd voor de batterij-elektrische auto Lightyear 2 die met een aantal zonne-panelen ook extra energie kan bijladen.

Lightyear 2

Eind 2025

De productiestart van de Lightyear 2 staat gepland voor eind 2025. De auto zou volgens de makers ‘maandenlang’ op alleen zonne-energie moeten kunnen rijden. Maar dat is wel alleen onder gunstige omstandigheden. Ook noemen de makers achter het bedrijf een uitzonderlijk laag energieverbruik van 100 Wh/km, ongeveer twee tot drie keer minder energie dan elk ander elektrisch voertuig op de markt vandaag de dag. Op papier heeft de Lightyear 2 een actieradius van ongeveer 700 kilometer. Volgens Lightyear moet de auto elk jaar 7.000 tot 20.000 kilometer kunnen rijden op puur zonne-energie. Vermoedelijk gaat Lightyear in zee met een Zuid-Koreaanse partij om de Lightyear 2 te kunnen realiseren. Er zijn beelden opgedoken bij KNN News waarbij CEO Lex Hoefsloot een ‘Investment Agreement’ tekent met Sunbo Angel Partners en Lighthouse Combined Investment Co., Ltd..

Sunbo Angel Partners en Lighthouse Combined Investment Co., Ltd.

Sunbo Angel Partners is een wereldwijd durfkapitaalbedrijf dat in start-ups investeert, maar ze ook begeleidt en verbindt met belangrijke belanghebbenden. Lighthouse is een durfkapitaalbedrijf dat is opgericht door middelgrote bedrijven in de zuidoostelijke maakindustrie. Hoeveel geld beide partijen in Lightyear pompen, is niet duidelijk.