Autonieuws Autosport

Toyota zet waterstof in de schijnwerpers tijdens Le Mans

mei 29, 2023

Waterstofverbranding

Ruim 300.000 motorsportfans kunnen tijdens de 24 Uur van Le Mans de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van waterstofverbranding. Toyota ontwikkelt verschillende technologieën om klanten te ondersteunen op hun individuele reis naar nul-emissie. Een voorbeeld is de waterstofverbrandingstechnologie die al wordt toegepast in de ORC ROOKIE GR Corolla H2 Concept-auto. Deze auto zal op 10 juni om 12.20 uur (CEST) een demonstratieronde over het 16,626 km lange Circuit de la Sarthe rijden om het potentieel van waterstof voor een koolstofneutrale toekomst te promoten.

Super Taikyu

Toyota neemt met het Rookie Racing-team deel aan het Super Taikyu endurance kampioenschap in Japan met de ORC ROOKIE GR Corolla H2 Concept. Het project is een onderdeel van de activiteiten om steeds betere auto’s voor de autosport te maken. De GR Corolla H2 Concept – met waterstofverbrandingsmotor – maakt geluid en biedt sensaties zoals traditionele racewagens, maar met bijna geen uitstoot.

TS050 Hybrid en GR010 Hybrid

Van 1 juni tot 2 juli worden Toyota GAzoo Racing’s vijf Le Mans-winnende hybride raceauto’s van 2018-2022 tentoongesteld in het 24-uurs museum van Le Mans. De tentoonstelling is een onderdeel van het eeuwfeest van de beroemde race, georganiseerd door de Automobile Club de l’Ouest (ACO). De drie TS050 HYBRID en twee GR010 HYBRID racewagens zijn bewaard gebleven in de staat waarin ze de finish van de 24 uursrace haalden. Ze zijn nog nooit eerder samen getoond.

Toekomst en historie

Bovendien zullen de winnende auto’s van 2018 en 2022 worden bestuurd door twee voormalige Le Mans-winnaars, respectievelijk Alex Wurz en Kazuki Nakajima. De auto’s komen samen met andere historische auto’s in actie tijdens de Centenary Parade rond het Circuit de la Sarthe op 10 juni, net voor de start van de 24 Uur van Le Mans van 2023.

Samen met de Japan National Tourism Organization en Mazda Motor Corporation zal Toyota een thematentoonstelling houden om het toerisme naar Japan te promoten en ook de technologische ontwikkelingen voor de verwezenlijking van een koolstofneutrale samenleving in Japan te introduceren.

Meegenieten over de hele wereld

Om de fans nog meer te laten genieten van de 24 Uur van Le Mans heeft Toyota GAZOO Racing een speciale sectie gelanceerd op de officiële website, www.toyotagazooracing.com. Een live video-feed van de boordcamera’s van de twee GR010 HYBRID-auto’s zal gedurende de hele race worden uitgezonden via de website, waar ook nieuwe beelden van de auto’s en beelden van de vijf Le Mans-winnende Toyota’s worden getoond.

GT CUP in Gran Turismo 7

Fans van over de hele wereld die deelnemen aan de derde ronde van de lopende TGR GT Cup op Gran Turismo 7 krijgen een GR010 HYBRID Gran Turismo virtuele auto in de kleurstelling van 2023. De derde ronde van de e-motorsportserie wordt op 4 juni verreden op het Circuit de la Sarthe. De inschrijvingsgegevens worden gepubliceerd op de website van TOYOTA GAZOO Racing.

Aftellen tot de race

Op zaterdag 10 juni start de 24 Uur van Le Mans om 16:00 uur. In het klassement staan Brendon Hartley, Sébastien Buemi en Ryo Hirakawa, de coureurs van de GR010 HYBRID met startnummer 8, met 71 punten eerste in het algemeen klassement. Op de tweede plek staan Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López in de GR010 HYBRID met startnummer 7. In het constructeurskampioenschap staat Toyota GAZOO Racing eerste met 90 punten na drie races.