Autonieuws

Toyota vindt partner voor ontwikkeling solid-state-batterijen

oktober 16, 2023

Solid-state-batterijen vanaf 2027-2028

Toyota Motor Corporation (Toyota) en Idemitsu Kosan Co., Ltd. (Idemitsu) slaan de handen ineen om samen technologie te ontwikkelen voor de massaproductie van vaste elektrolyt. De samenwerking gaat nog verder: de partners zetten samen ook een toeleveringsketen op voor de massaproductie van solid-state-batterijen voor elektrische auto’s. Met de samenwerking willen Toyota en Idemitsu solid-state-batterijen vanaf 2027-2028 beschikbaar maken, zodat massaproductie kan starten.

Het duurt al even

Sinds 2001 werkt Idemitsu aan technologie voor solid-state-batterijen; Toyota doet dat sinds 2006. De samenwerking van Toyota en Idemitsu richt zich ten eerste op de ontwikkeling van een vaste elektrolyt, een materiaal voor batterijen met grote capaciteit en hoge output voor elektrische auto’s. In 2006 begon Toyta met onderzoek naar solid-state-batterijen. In 2008 werd de Battery Research Division opgericht en kwam de ontwikkeling in een versnelling. In 2013 begonnen Toyota en Idemitsu de technologie-overdracht. In 2020 ging de eerste auto met solid-state-batterij de weg op voor praktijktests.

Toyota bZ Compact SUV Concept

Productietechnologie

Idemitsu heeft een productietechnologie ontwikkeld voor een tussenproduct voor vaste elektrolyt. Hiermee beschikt Idemitsu ook over technologie die het kan toepassen voor massaproductie van een vaste elektrolyt, zodat een stabiel bevoorradingssysteem tot stand kan komen. Idemitsu breidt de capaciteit van zijn proeffabriek uit en plant de bouw van een grote fabriek.

Voordelen solid-state-batterijen

Solid-state-batterijen hebben een hogere energiedichtheid dan de huidige generatie batterijen. Daardoor zijn ze compacter en zorgen ze voor een grotere actieradius van elektrische auto’s. En – zeer belangrijk – ze zijn sneller op te laden.


Toyota bZ Compact SUV Concept


Toyota bZ Compact SUV Concept


Toyota bZ Compact SUV Concept


Toyota bZ Compact SUV Concept