Autonieuws

Topjaar voor Rolls-Royce – Zo bizar veel auto’s verkocht het merk in 2022

januari 10, 2023

Welke crisis?

In tijden van hoge inflatie is het best bijzonder dat het met veel producenten van luxegoederen zo goed gaat. Waar fabrikanten van reguliere consumentenauto’s het lastig hebben, gaat het met diverse premium automerken beter dan ooit. Zo steeg de verkoop bij Rolls-Royce in 2022 met 8 procent ten opzichte van 2021. Daarmee is het verkooprecord van dat jaar gesneuveld. In totaal verkocht het merk 6.021 auto’s. Bijzonder veel, als je weet dat de gemiddelde Rolls een prijskaartje van 527.787 euro heeft.

Cullinan is een succes

De meeste auto’s werden verkocht in de VS en China. In Rusland zakte de verkoop door de oorlog met Oekraïne in. Exacte cijfers per model brengt Rolls-Royce niet naar buiten, maar het merk geeft wel aan dat de Cullinan momenteel het best verkochte model is. Vreemd is dat niet, ook bij Lamborghini – een fabrikant van sportauto’s – is het een SUV die de verkooplijsten aanvoert: de Urus.

2023

Ook dit jaar ziet het er weer goed uit voor het statige merk. Volgens Rolls-Royce CEO Torsten Müller-Ötvös zijn de orderboeken al tot ver in 2023 gevuld. Rolls-Royce introduceert bovendien dit jaar een nieuw model: de Spectre. Het is het eerste volledig elektrische model van de Britten. De pre-orders stapelen zich op volgens de CEO. Een volgend verkooprecord is niet ver weg dus.