Autonieuws

Togg T10X: een compacte elektrische SUV van Turkse komaf

maart 16, 2023

Groeten uit Turkije

Bij een voor velen relatief onbekend automerk draait het natuurlijk allemaal om de value for money. ‘Wat krijg ik voor mijn euro’s?’. Een definitieve Nederlandse verkoopprijs van de Togg T10X hebben we nog niet, maar we kunnen wel aangeven wat de auto in Turkije kost. Prijzen in Turkije beginnen bij 953.000 TRY, dat is ongeveer 47.500 euro, inclusief inclusief 18% BTW en 10% speciale gebruikersbelasting. Deze prijs geldt voor het basismodel met achterwielaandrijving.

Twee batterijvarianten

Er is keuze uit twee batterijformaten en twee uitrustingsniveaus. Een krachtigere versie met vierwielaandrijving komt in Turkije eind oktober 2023 op de markt. Het achterwielaangedreven model met 160 kW (218 pk) is vanaf de lancering verkrijgbaar als het V1-basismodel en de V2-versie met een uitgebreidere uitrusting.

Togg T10X

52,4 kWh of 88,5 kWh accu

Beide versies hebben een batterij van 52,4 kWh, goed voor een actieradius van 314 km (WLTP) en een gemiddeld energieverbruik van 16,7 kWh/100 km. Het model met achterwielaandrijving en V2-uitrusting wordt ook leverbaar met een grotere batterij van 88,5 kWh, die een actieradius van 523 km (WLTP) mogelijk maakt. Het energieverbruik van die variant ligt op 16,9 kWh/100 km.

Snelladen

De T10X heeft een laadvermogen tot 150 kW, waardoor gebruikers de kleinere batterij in minder dan 30 minuten van 20 procent naar 80 procent kunnen laden met een krachtige HPC-lader. De auto wordt gebouwd op een geheel nieuw platform met onafhankelijke MacPherson-veerpoten voor en een volledig onafhankelijke multilink-ophanging achter. Het design is het resultaat van een samenwerking tussen de Togg Design Studio en het designhuis Pininfarina.

Togg T10X

Tulp speelt hoofdrol bij Togg T10X

De tulp – een van de diepgewortelde symbolen van Anatolische landen – speelt een prominente rol in het moderne ontwerpthema van de T10X. Het is duidelijk zichtbaar in het hele voertuig, de grille aan de voorzijde, de lichtmetalen velgen en in het moderne interieur.

Kleuren geïnspireerd op Turkije

De opties voor de lak zijn geïnspireerd op de betoverende natuurlijke schoonheid van Turkije. Gemlik-blue weerspiegelt het kristalheldere water in de regio waar Togg’s Technology Campus zich bevindt, Anatolia weerspiegelt de vriendelijkheid en passie in de rode Anatolische grond en de opvallende zwartheid van Oltu-steen staat bekend om zijn glanzende textuur en stevige structuur. De natuurlijke structuur van Kula weerspiegelt de grijze pracht van zijn jarenlange geschiedenis, Cappadocia is een zandkleurig beige dat de aardse texturen van zijn buitengewone natuurlijke wonderen weergeeft en Pamukkale is het oogverblindende witte kalksteen, ook te vinden in Turkije.

Interieur

Rijhulpsystemen

Togg levert diverse rijhulpsystemen. Zeven airbags zijn standaard, evenals een omgevingscamera, dodehoekassistent, driver attention assist, heavy traffic pilot, front cross traffic alert en automatische parkeerhulp.

Infotainment in de Togg T10X

De T10X beschikt over infotainmenttechnologie gebaseerd op Snapdragon Digital Cockpit Platform. Standaard op alle modellen is een 12-inch digitaal instrumentendisplay, een 29-inch centraal geplaatst smart touchscreen en een camera in het voertuig die via spraak kan worden aangezet en bediend. De bestuurder kan zo veilig selfies maken en deze handsfree uploaden naar zijn social-mediaplatforms.

Gebruikers hebben toegang tot een 4G-internetverbinding en WiFi-hotspots, zodat ze onderweg verbonden kunnen blijven. De middenconsole bevat versnellings- en elektronische handrembedieningen die doen denken aan de cockpit van een vliegtuig. De gebruiksvriendelijke touchscreen-interface ondersteunt het minimalistische interieurontwerp door de typische knoppen en schakelaars te verminderen en gebruikers aan te moedigen de Trumore Voice Assistant te gebruiken voor de meest gebruikte functies.

TruStore online app

Togg’s TruStore online app store biedt een reeks interne apps en apps van derden om de gebruikerservaring in het Trumore smart-ecosysteem te verbeteren, waaronder Togg’s online navigatie-app Trumore Go, die veelgebruikte services integreert, zoals coffeeshops, supermarkten en e-commercesites met directe betalingen via de ingebouwde e-wallet.

Het V1-pakket bevat ook de Trumore Smart Life-app waarmee Togg-gebruikers alle slimme apparaten kunnen bedienen vanuit één app, ook die thuis worden gebruikt. Met de Trumore Voice Assistant kan de bestuurder alle infotainmentfuncties bedienen. Door de spraakfunctie te koppelen aan een AI-engine, wordt de tekst in de juiste context geplaatst en is een betere spraakgestuurde interacties mogelijk.

Kenmerken Togg T10X

De buitenzijde valt op door 19-inch lichtmetalen wielen, grijze dakrails en raamomlijstingen en mistlampen voor. Binnenin bespeuren we kunstlederen bekleding in zwart of crème, elektrisch verstelbare en verwarmde voorstoelen met memory-functie en verwarmde achterstoelen.

De V2-variant is ook voorzien van sfeerverlichting in de voetenruimte voorin, de achterdeuren en de omlijsting van de bovenste console, met een keuze uit acht kleuren, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Extra comfortvoorzieningen op het V2-model zijn onder meer een automatische elektrische achterklep, verwarmde voorruit en adaptieve cruise control met stop-go-functie.

Over Togg

Togg werd in 2018 opgericht met de ambitie om een wereldwijd technologiemerk te worden met gebruik van intellectuele en industriële eigendom van Turkije om zo een nieuw, transformationeel mobiliteitsecosysteem te ontwikkelen.























Togg T10X


Togg T10X