Autonieuws

Tips om goedkoop je auto te parkeren

december 23, 2022

Gratis parkeren wordt steeds lastiger, zowel in steden als kleinere plaatsen en dorpen. Daar kiezen gemeenten vaker voor autoluwe voetgangersgebieden, milieuzones, schoolzones en andere ontmoetingsplekken. Andere vormen van mobiliteit krijgen daarbij de voorkeur, zoals wandelen, fietsen, openbaar vervoer en deelvoertuigen.

Toch zijn er een paar tips die helpen bij het vinden van een gratis of goed betaalbare parkeerplaats.

Tip 1: Raadpleeg de website van de gemeente

Veel gemeenten brengen via hun website in kaart welke gebieden geschikt zijn voor het parkeren van je auto en hoeveel geld dat kost. Zijn het plekken waar je kort of voor langere tijd mag staan? Is er overdekte parkeergelegenheid en zijn er wellicht zelfs openbare laadpalen aanwezig? De website van de betreffende gemeente geeft je vaak veel informatie.

Tip 2: Download speciale parkeerapps

Mobiele apps geven je onderweg of ter plaatse een actueel aanbod van de parkeergelegenheid van je keuze. Ook vermelden ze vaak de bijbehorende kosten. Apps als Yellowbrick, ParkMobile of ParkBee zijn de bekendste. De meeste van deze apps brengen wel kosten in rekening voor elke parkeertransactie. Gebruik je zo’n app vaker, dan kun je via een abonnement de transactiekosten vermijden.

De app van Q-Park laat je niet alleen parkeren in parkeergarages, maar ook op straat. Het voordeel van deze app is dat hij gekoppeld wordt aan het kenteken van je auto, dat hij geen transactiekosten rekent en dat er geen abonnement nodig is.

Tip 3: Blauwe zones

Voor kortstondig gratis parkeren kun je altijd terecht in de blauwe zones van een gemeente. Die zones herken je snel aan de blauw geverfde markeringen langs de stoepranden. Zorg er wel voor dat je je parkeerschijf duidelijk zichtbaar achter de voorruit plakt of op het dashboard legt.

Zie je geen borden of vermeldt de straatmarkering niets? Dan is parkeren vaak gratis.

parkeren

Tip 4: Kies de beste tijd

Ga je even snel winkelen in een stadscentrum? Soms loont het om heel vroeg in de ochtend te gaan. Veel steden laten het betaald parkeren pas ingaan op een iets later tijdstip in de ochtend. Ook op zon- en feestdagen zijn er mogelijkheden om je auto gratis te parkeren.

Tip 5: P+R en openbaar vervoer

Goedkoper of zelfs gratis parkeren kan vaak ook bij een P+R-terrein. Die bevinden zich vaak net buiten de stad, zodat je het laatste deel van je reis met het openbaar vervoer aflegt. In ruil voor dat laatste stukje reizen per bus, tram of trein kun je dan voordelig en vlot de stad inkomen.

LEES OOK: Parkeren in Amsterdam nu al 8 euro per uur