Autonieuws

Tips om een auto te huren op vakantie naar Canada

juli 21, 2022

Als je op vakantie een auto huurt betekent dat vrijheid, zeker in zo’n groot land als Canada. Er is zo veel te zien en te doen, en een auto maakt dat stukken makkelijker. Alleen het kiezen van een perfecte huurauto voor een roadtrip kan soms moeilijk zijn, zeker als je naar een ver land gaat als Canada. Lees hier enkele tips over het huren van een auto en over andere reisvoorbereidingen, zoals het aanvragen van een eTA of visum Canada.

  1. Stel een wenslijstje op

Voordat de zoektocht naar een auto begint, kan het fijn zijn om alvast te bedenken wat voor auto je zoekt en wat het beste past bij de vakantie die gepland staat. Ga je lange afstanden leggen, dan kan het fijn zijn om wat meer comfort te hebben met een grotere auto. Of als je juist voor een vakantie gaat waarbij je op veel afgelegen plekken komt, zoals in de bergen of nationale parken, dan kan een terreinwagen handig uitkomen. Of als je in de stad een auto nodig hebt, dan is een kleiner model een goede keuze. Aangezien de meesten met het vliegtuig naar Canada reizen, is het ook belangrijk om te kijken of alle bagage goed in de auto past. Let er ook op dat de meesten auto’s die te huur zijn een automaat zijn.

  1. Boek op tijd

Hoe eerder je een auto boekt, hoe meer keuze er is en hoe goedkoper het is. Last minute deals zijn soms heel fijn, maar met een auto wil je daarmee oppassen. Als je ver voor vertrek al weet dat je de perfecte auto hebt geboekt, dan zal de reis ook minder stressvol zijn en weet je in ieder geval hoe je van A naar B komt. Dan weet je ook zeker dat de data beschikbaar zijn, wat soms erg belangrijk is als de vliegtickets al geboekt zijn.

  1. Niet altijd voor goedkoop gaan

Het kan heel verleidelijk zijn om voor een goedkopere auto te gaan, maar dat is niet altijd de beste keuze, zeker niet voor een reis naar Canada, waar je wel zeker wilt zijn van een auto van goede kwaliteit. Zeker omdat je ver voor de reis boekt, kun je de tijd nemen om verschillende verhuurbedrijven te vergelijken en goede deals vinden. In Canada is er genoeg keuze aan autoverhuurbedrijven, dus er zal altijd een auto bij zitten die goed bij je budget past. Let er wel op dat je voor het huren van een auto in bijna alle gevallen een creditcard moet hebben; dus zorg ervoor dat je die hebt voor je reis.

  1. Let op de voorwaarden

Nadat je een auto gekozen hebt die past bij je vakantie en al je wensen, is het belangrijk om alle voorwaarden van het huren van die auto door te lezen. Let op de leeftijdsgrens, het type rijbewijs en hoeveel kilometer je ermee kan rijden. Over het algemeen, moet je in Canada minstens 21 jaar zijn en minstens 1 jaar rijervaring hebben. Je rijbewijs moet ook minstens 6 maanden geldig zijn na je reis. Soms moet je ook meer betalen als je wil dat meerdere mensen de auto mogen besturen, spreek dus af wie gaat rijden en hoeveel personen dat zullen zijn.

  1. Neem een extra autoverzekering

Je kunt altijd een gemiddelde autoverzekering afsluiten voor de huurauto en betaal je voor het aantal dagen dat je de auto huurt, maar deze dekt lang niet alles. Dit is vaak een ‘schadevrijstelling’. Een huurauto wordt nooit gedekt vanuit je Nederlandse autoverzekering, daarom is het handig om te kijken of je er zelf nog een extra verzekering bij wilt doen voor de zekerheid.

  1. Zelfde plek inleveren?

Als je een roadtrip gaat doen, of verschillende delen van Canada gaat bezoeken, kan het maar net goed uitkomen om niet op dezelfde plek te eindigen dan waar je de auto hebt gehuurd. Vaak moet je daar meer voor betalen of soms is het niet mogelijk. Vraag dus voor je het huurcontract tekent of dit mogelijk is en hoeveel dit zou kosten. Het kan ook zijn dat je van plan bent om de grens over te steken naar Amerika, dit is vaak wel mogelijk, maar je moet dit wel eerst checken of dit kan en wat de extra regels zijn.

  1. GPS erbij?

Het is altijd fijn om een navigatiesysteem te hebben op vakantie, zeker ook omdat Canada zo groot is en de weg nog onbekend is. Echter, het is niet nodig om er een van het verhuurbedrijf te huren, want dat kost vaak veel geld en een smartphone kan vaak hetzelfde als een TOMTOM. Het is dus beter om de kosten te besparen en gewoon je eigen telefoon te gebruiken met Google Maps. Het is wel verstandig om van tevoren, met goede wifi, de kaarten te downloaden, zodat je er zeker van bent dat je de goede wegen hebt. Omdat Canada zo groot is, kan het soms voorkomen dat er geen bereik is onderweg en als je ook geen 4G hebt, kan dat voor vervelende situaties zorgen.

  1. Extra regels en een eTA aanvragen

Als je in de zomer een roadtrip gaat doen, zal het vooral erg zonnig en erg warm zijn, maar als je tussen oktober en mei op reis gaat, kan het weer heel anders zijn dan je gewend bent. Hetzelfde geldt voor de verkeersregels: deze zullen redelijk hetzelfde zijn als in Nederland, maar er zullen wellicht wat taalbarrières zijn, want als je naar de provincie Quebec gaat, zullen de bordjes vaak in het Frans zijn, bijvoorbeeld. Echter, voordat de roadtrip in Canada kan beginnen, moet je eTA aanvragen. Dit is een elektronische reistoestemming die gelikt is aan je paspoort en nodig is voor alle reizigers die met het vliegtuig Canada binnenkomen. Een eTA Canada is 5 jaar geldig en mag onbeperkt worden gebruikt. Elke reis mag maximaal 6 maanden duren, wat meer dan genoeg tijd geeft voor een roadtrip. Vraag je eTA dus op tijd aan zodat het de pret niet bederft.

Met deze tips zal een auto huren in Canada makkelijker zijn en zal de reis beter verlopen. Wees goed voorbereid met het eTA Canada en zorg ervoor dat je alle verborgen kosten van tevoren hebt bekeken zodat het niet duurder uitpakt dan nodig.